C SEED 262: a világ legnagyobb megvehető 4K LED TV-je

1. Oldal

A „C SEED 262” elnevezésű 4K TV nemcsak puszta mérete okán figyelemreméltó, de abban is, hogy ez az egyik első LED képernyő technológián alapuló otthoni felhasználásra szánt képernyő.


A stadionokban, koncerteken és más eseményeken látható LED képernyők – amelyek mindenegyes képpontját fénykibocsátó diódák alkotják – eddig még túl nagyok és drágák voltak ahhoz, hogy otthoni felhasználásra is alkalmazhatóak legyenek. A fénykibocsátó diódák és egyéb elektronikai alkatrészek kicsinyítésével azt már sikerült elérni, hogy a jelenlegi vetítővásznak helyett a mozikban 5 – 10 méter széles 4K felbontású képernyőket lehessen használni. Ilyeneket kínál már a Samsung és a Sony is.

Cseed_262-1.jpg
Egy osztrák cég viszont már egy nagyobb nappaliban is elhelyezhető képernyőt fejlesztett ki. A neve „C SEED 262”, mivel 262 inch, vagyis 6,65 méter a képátlója, pontosabban 6.144 mm x 2.574 mm a mérete. Ez jelenleg a világ legnagyobb 4K TV-je, ami technikailag több mint 7 millió fénykibocsátó diódával egy 4.096 x 1.716 pixeles, vagyis a kb. 2,39:1 arányú képet reprodukál 800 nit csúcsfényességgel és 5.000:1 feltételezhetően képen belüli kontrasztaránnyal.

Cseed_262-2.jpg
Mikor a 800 kg össztömegű óriásképernyő nincs használatban, egy motoros mozgatással legördülő egyedi szövetborítás rejti el. A készülék egy beépített 4K tartalmak lejátszására alkalmas médiaszerverrel és egy akár 9.1 csatornás surround hangrendszerrel együtt vehető meg 539.000 $ (kb. 150 millió Ft) áron mely nem tartalmazza az installáció extra költségét.

Az árat tekintve világos, hogy ez a TV még nem a tömegpiac számára készül, de ha a mozik elkezdik nagyobb számban telepíteni a LED képernyőket, az segíthet a költségek csökkentésében.

Számos cég fejleszti ugyanakkor a microLED technológiát, ami kisebb képernyőformátumokba is elhozhatja a LED-eket.

Kapcsolódó linkek:

Sony: ha kell, van Crystal LED képernyő a moziknak
Samsung: LED óriásképernyő a projektorral vetített kép helyett
MicroLED: új technológia fényesebb és hatékonyabb képernyőkhöz
Sony: LED Display koncepció új CLEDIS technológiával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .