Sony: ha kell, van Crystal LED képernyő a moziknak

1. Oldal

A Sony is bemutatta moziknak szánt 4K felbontású „Crystal LED” technológiájú moduláris óriás képernyőjét a CinemaCon 2017 konferencián, ami a másodpercenként 120 képkockás képfrissítést is tudja.


A Hollywood Reporter beszámolója szerint kisebb csinnadrattával, mint a Samsung, de a Sony is bemutatott a CinemaCon 2017 konferencián egy 16 láb széles (kb. 4,8 m) 4K felbontású LED képernyőt, ami a projektorral vetített képet válthatná ki a mozikban.

Sony CLEDIS kepernyo.jpg
A cikkben említett „Crystal LED” óriásképernyő minden bizonnyal azonos, vagy nagyon hasonló a számos kiállításon már látott Sony CLEDIS technológiájú LED Display koncepcióval. Erre utal, hogy ilyenből a 4K felbontású képhez egy 12 x 6 modulból álló összeállításra van szükség, aminek 12 x 403 = 4.836 mm, azaz kb. 16 láb a szélessége. A jövő havi Las Vegas-i NAB Show közönsége már egy 32 lábas (kb. 9,7 m) képernyőt láthat ugyanebből, ami nyilván 8K felbontású lesz.

A Sony azonban egyelőre óvatos, és csak úgymond „teszteli a vizeket”, vagyis a mozikat és a stúdiókat, hogy van-e érdeklődés a mozis felhasználásra.

A cikk beszámol róla, hogy a bemutató részeként Ang LeeBilly Lynn’s Long Halftime Walk” című sokak által lenyűgözőnek talált 4K felbontással és 120 kép/sec képsebességgel rögzített és elkészített filmjének egy részlete is eredeti formátumban volt látható, bizonyítva, hogy a LED képernyő erre is képes (de csak 2D-ben, mert 4K 3D-t csak 60 kép/sec-el jelenít meg).

Az óvatosság érthető, mert az új 4K lézer fényforrású mozivetítők ugyan szintén nem olcsók – két ilyen projektor installálása 1 millió dollárba (kb. 290 millió Ft) is belekerülhet -, de a moduláris LED óriásképernyők valószínűleg még ennél is drágábbak lehetnek – legalábbis egyelőre.

HTMLON
HTMLOFF
Kapcsolódó linkek:

Samsung: LED óriásképernyő a projektorral vetített kép helyett
MicroLED: új technológia fényesebb és hatékonyabb képernyőkhöz
Lenyűgözőnek találták az első 120 képkocka/sec HFR mozit
Sony: LED Display koncepció új CLEDIS technológiával
Sony: itt az új képernyő generáció a Crystal LED Display

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .