ACE: széleskörű szövetség alakult a kalózkodás ellen

1. Oldal

30 neves videós szórakoztató tartalmakat előállító és terjesztő cég, köztük hollywoodi stúdiók, a Netflix, az HBO és mások hozta létre az Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) szövetséget a kalózkodás elleni küzdelemhez.


A hét legnagyobb hollywoodi stúdió, a Netflix, az HBO, a Hulu és még sokan mások csatlakoztak az Alliance for Creativity and Entertainment (ACE), vagyis a kreativitást és szórakoztatást szolgáló szövetséghez, azzal érvelve, hogy a kalózkodás egyre nagyobb problémát jelent.

ACE_tagok.jpg
Csak tavaly, több mint 5,4 milliárd filmet és tévéműsort töltöttek le, és becslések szerint 21,4 milliárd látogatást számláltak kalóz streaming weboldalak. A szövetség szerint jelenleg közel 500 illegális szolgáltatás kínál filmeket és TV-s tartalmakat világszerte. Gyakran a bemutatást követő napokban vagy órákban már megtalálhatóak a legújabb filmek ezeken a weboldalakon.

Leah Weil a Sony Pictures Entertainment ügyvédje szerint: „A szerzői joggal védett tartalmak lopása és illegális terjesztése hatással van üzletünkre, a kreatív közösségre és a fogyasztók nézési élményre. Ahogy az iparág vidéke fejlődik, úgy bővül a kalózkodás mértéke és veszélye. Örülünk annak, hogy együtt dolgozhatunk iparági kollégáinkkal a világ minden tájáról, hogy foglalkozunk ezzel a sürgető kérdéssel.”

A szövetség azt mondja, hogy „kutatásokat végez és szorosan együttműködik majd a bűnüldöző szervekkel az illegális kalózvállalkozások korlátozására, polgári peres eljárásokat indít, együttműködési kapcsolatok alakít ki a meglévő nemzeti tartalomvédő szervezetekkel és önkéntes megállapodásra törekszik az internetes ökoszisztéma felelős szereplőivel”.

A határokon átnyúló együttműködés révén a szövetség úgy véli, hogy hatékonyabban védekezhet a kalózkodás ellen.

„Miközben arra összpontosítunk, hogy nagyszerű fogyasztói élményt nyújtsunk, ami végül elriaszt a kalózkodástól, még mindig vannak rossz szereplők a világon, akik megpróbálnak profitálni mások kemény munkájából. Az ACE-hoz való csatlakozással együtt fogunk működni, megosztjuk a tudást és kihasználni a csoport együttes kalózkodás elleni erőforrásait a globális online kalózkodás problémájának kezelésére.”- mondta David Hyman, a Netflix általános tanácsosa.

A kalózkodás elleni küzdelmet azonban nehezítik azok a jelentős akadályok, amelyek gátolják a tartalmakhoz való jogszerűen hozzáférést. Ezek egyike, hogy a filmek még mindig csak 90 nappal vagy akár 3 évvel a bemutató után válhatnak elérhetővé online. A Netflix ugyan igyekszik változtatni ezen, de a mozisok mindent megtesznek, hogy ezt megakadályozzák. A másik akadály a tartalomhoz való határokon átnyúló hozzáférést szigorúan korlátozó úgynevezett földrajzi blokkolás, amit az EU már megkezdett fölszámolni.

Kapcsolódó linkek:

Netflix: cél a hagyományos filmforgalmazási modell lebontása
Feltörték volna az Ultra HD Blu-ray lemezek titkosítását?
Hollywoodi stúdiók a filmek korábbi otthoni elérhetősége mellett
Az EU első lépése az online tartalmak földrajzi blokkolása ellen
Kalózok már az Amazon és a Netflix 4K tartalmakat is feltörik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .