Sony: LED Display koncepció új CLEDIS technológiával

1. Oldal

A júniusi InfoComm 2016 alkalmával mutatja be a Sony új „Crystal LED Integrated Structure (CLEDIS)” elnevezésű nagyméretű képernyő technológiáját, ami ultra-finom LED-eket felhasználva hoz létre kontrasztos, széles színterű nagyfelbontású képet.


A Sony új „Crystal LED Integrated Structure (CLEDIS)” technológiája fényforrásként ultra-finom LED-eket használ egy különleges felületszerelt struktúrában, és olyan vizuális élményt kínál, amire az eddigi legjobb hagyományos LED mátrixos képernyőfalak sem képesek.

Sony CLEDIS kepernyo.jpg
Az új képernyő technológiát persze nem elsősorban otthoni felhasználásra szánják, bár az ipari terméktervezésben, témaparkokban, múzeumokban, nagy forgalmú közösségi terekben vagy vállalati tárgyalótermekben és televíziós stúdióban használatos óriásképernyők akár egy házi-moziban is felállíthatóak lehetnének.

A saját fénykibocsátó technológia a képernyő felületére szerelt R (vörös), G (zöld) és B (kék) ultra-finom LED-eket alkalmaz, melyek minden pixele függetlenül emittál fényt. Minden pixel csupán 0,003 mm² méretű, lehetővé téve, hogy a fennmaradó felület több mint 99%-a fekete legyen.

Ez a magas fekete/felület arány teszi lehetővé a technológia magas kontrasztarányát világos és sötét nézési környezetben egyaránt. A felületszerelt fényforrás is javítja a fényfelhasználás hatékonyságát.

A technológia közel 180 fokos nézési szöge azt jelenti, hogy kép fényereje és színei egyenletesek az egyik végétől a másikig még egy nagy képernyőn is. A vászonsméretű kép fényereje 1.000 cd/m² (1.000 nit) és támogatja a nagy dinamikatartományt (HDR) 10 bites színmélységgel és széles színtartománnyal (az sRGB 140%-a) jelenítve meg a képet.

Sony CLEDIS displaymodul.jpg
A tetszőlegesen méretezhető rendszer egyenként 403 mm x 453 mm-es display egységekből áll, melyek látható káva nélkül illeszthetőek egymáshoz, így alkotva egy nagy képernyőt. Például egy kb. 484 cm x 272 cm méretű, 3.840 x 2.160 pixel felbontású óriásképernyőt 12 x 6 egységből lehet összerakni.

Az óriásképernyő a Sony egyedi pixelmeghajtó áramkörével éri el a gyors videó választ, másodpercenként 120 képkockás képfrissítéssel. Ez különösen a sport, koncert vagy tréning szimulációs mozgóképtartalmak esetében fontos, ahol a nagyméretű látványt késleltetés és mozgáselmosódás nélkül kell prezentálni.

Az új technológiát – a képernyőt és az azt meghajtó kontrollert – először az InfoComm 2016 kiállításon Las Vegasban mutatják be a nyilvánosságnak, június 8-10 között. 2017-től pedig már termékként is kapható a CLEDIS képernyő technológia.

Sony CLEDIS display kozeli.jpg
A display egység jellemzői:

• Panel mérete (egységenként): 403 mm x 453 mm
• Képpontok száma (egységenként): 320 x 360 x RGB
• Pixel konfiguráció: RGB LED-ek
• Fényerő: megközelítőleg akár 1.000 cd/m²
• Láthatósági szög: majdnem 180 fok
• Kontraszt: több mint 1.000.000: 1
• Szín: Kb. sRGB színtér 140%-a
• Képfrissítés: akár 120 képkocka/sec

A display kontroller jellemzői:

• Méret: 440 mm x 349 mm x 65 mm
• Maximális bemeneti felbontás (egy kontrolleré): 3.840 x 2.160
• Bemenetek: 2x Display Port, 4x DVI-D (single link)
• Egy kontrollerrel vezérelhető egységek maximális száma: 72
• Az egymással szinkronizálható kontrollerek száma: legfeljebb 20

Kapcsolódó linkek:

Sony: itt az új képernyő generáció a Crystal LED Display
Mitsubishi moduláris OLED óriásképernyő az ISE 2010-en
Egy új képernyő technológia a Laser Phosphor Display (LPD)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .