Samsung: LED óriásképernyő a projektorral vetített kép helyett

1. Oldal

A SamsungCinema Screen” LED technológiával állítja elő a 4K felbontású DCI szabványnak megfelelő színterű és HDR képet, és a márka bízik benne, hogy egy ilyen óriásképernyő alternatívája lehet a mozik filmvetítőivel szemben.


Az otthoni TV-k mind jobb képminőségével versenyezni igyekvő mozik egyre újabb vetítéstechnikát alkalmaznak. Ehelyett a Samsung más alternatívát, egy óriási LED képernyőt kínál, amit a napokban mutatott be a mozgóképes iparág CinemaCon 2017 konferenciájának alkalmával.

Samsung Cinema-LED_Screen_KV.jpg
A márka sajtóközleménye szerint: „A 34 lábas (10,36 méteres) Samsung Cinema Screen könnyen illik a modern mozik méreteihez. A 4K felbontású (4.096 x 2.160 képpont) LED képminőség mellett, a képernyő túllép a nagyra értékelt DCI specifikáción is, hogy egységes és magas szintű műszaki teljesítményt, megbízhatóság és minőséget biztosítson a digitális moziban.”

Samsung CinemaScreen.jpg
Ez tehát nem egy a korábban a Samsung által „LED TV” illetve idén már „QLED TV” néven emlegetett technológia, hanem egy valódi LED képernyő. Hasonló, mint az ugyancsak moduláris felépítésű Sony CLEDIS technológiájú LED Display. Az eddig leginkább nagy reklámtáblákként vagy sportlétesítményekben és koncerteken használt LED képernyők képpontjai fizikailag elég nagyok voltak. A Samsung úgy tűnik sikerrel kicsinyítette le a pixeleket ahhoz, hogy azok egy mozivászonnyi képet alkothassanak. Ezt ígéri az új MicroLED technológia.

„A Cinema Screen közvetlen megvilágítású LED technológiája valóban nagy dinamikatartományt (HDR) nyújt a mozinak, a szokásos mozivetítők által kínáltnál közel 10-szer nagyobb (14 fL helyett 146 fL) csúcsfényességgel állítva elő a képernyőn megjelenő tartalmat egységesebben és optikai torzítástól és zavartól mentesen. Ez a futurisztikus megjelenítés egyben egy nagyon pontos és kiváló minőségű színvisszaadást is kínál, ami megragadja a néző szemét. A mindezt kiegészítő ultra-kontraszt és a finom árnyalati szürkeskála beállítás teszik lehetővé, hogy a képernyő a legfényesebb színeket és legmélyebb feketéket egyaránt megmutassa, közel végtelen:1 kontrasztaránnyal.” – áll a cég sajtóközleményében.

Az 500 nit (cd/m²) fénysűrűségnek megfelelő 146 fL (foot-Lambert) nem tűnik soknak a legfényesebb HDR TV-k 1.500, sőt idén akár már 2.000 nit csúcsfényességéhez képest. A nagyobb fényerővel a Samsung szerint a mozik már nemcsak filmeket mutathatnának be, de rendezvényeket, koncerteket, sporteseményeket és számítógépes játékversenyeket is kiszolgálhatnának.

Nem lesz persze könnyű a Samsungnak meggyőzni a mozikat, hogy az évtizedek óta használt projektorokat leváltsák. Egyre több a HDR filmek vetítésére alkalmas Dolby Cinema vetítőterem, melyekben már lézer fényforrású projektorokat használnak, melyekkel 30-32 fL csúcsfényességet érnek el a vetítővásznon.

A Samsung a Cinema Screen mellé egy ugyancsak innovatív hangmegoldást is kínál majd, amit a nemrég általa felvásárolt Harman Professional Solutions Cinema Group és a Samsung Audio Lab fejlesztenek.

Jelenleg már zajlik a Samsung Cinema Screen DCI minősítési eljárása.

Kapcsolódó linkek:

Samsung The Frame: a TV, ami olyan, mint egy képkeret
Samsung: technikai információk a 2017-es QLED TV-kről
A Samsung megveszi a HARMAN International-t
Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig
MicroLED: új technológia fényesebb és hatékonyabb képernyőkhöz
Sony: LED Display koncepció új CLEDIS technológiával
Dolby Cinema: egyre több film és vetítőterem már Linzben is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .