Denon AVR-4310: az új felsőkategóriás AV vevőerősítő

1. Oldal

A Denon AVR-4310 sok más korszerű technológiai megoldása mellett Dolby Pro-Logic IIz hangdekódolást is tartalmaz, és az első készülék, amely támogatja az Audyssey DSX térhangzást bővítő plusz csatornákat is.
A Denon új felsőkategóriás vevőerősítője, az AVR-4310 igyekszik a legjobbat kihozni a nagyfelbontású kép- és hangjelekből, de legfigyelemreméltóbb újdonsága az Audyssey DSX technológia, amely teljesen új surround élményt kínál kibővítve a térérzetet és a különböző hangok irányérzetét. Az Audyssey DSX további hangsugárzók alkalmazását támogatja, amelyek az érzékelés szempontjából fontos helyeken használhatóak: a hallgató előtt magasan és szélesen. (Az Audyssey DSX-ről rövidesen egy külön cikkben részletesen írok majd.). Emellett az új erősítő már rendelkezik a hangnak két további hangsugárzóval magassági dimenziót adó Dolby Pro Logic IIz dekódolással is.

Denon_AVR-4310_rem.jpg
Az AVR-4310 végfokozatai monoblokk felépítésűek, és a „D.D.S.C. HD” digitális jelfeldolgozás része a sokcsatornás hangformátumokat dekódolását, valamint az audio utófeldolgozást és a hangrendszer kalibrálását végző két 32-bites lebegőpontos SHARC DSP, az audiojeleket feljavító „AL 24 Processing Plus” algoritmusok futtatására szolgáló, programozható FPGA chip, és a 24-bit/192kHz-es BurrBrown D/A konverterek. Az új erősítő is képes a tömörített hangformátumok optimális hangminősége érdekében azok restaurálására.

Az AVR-4310 a hat bemeneti (egy az előlapon) és két párhuzamosan működő kimeneti HDMI csatlakozója mellett LAN hálózati csatlakozóval is rendelkezik. A DENON Link 4. változata a HDMI órajel-vezérlés révén biztosítja, hogy az új vevőerősítővel jelbizonytalanságtól mentes nagypontosságú digitális jelátvitelt valósítson meg kompatibilis lejátszó készülékről, legyen szó SACD, DVD-Audio, PCM jelekről, vagy Dolby Digital és DTS hangsávok bitfolyamairól.

Az új vevőerősítő természetesen dekódolja a nagyfelbontású Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio hangformátumokat is, és működnek benne az Audyssey MultEQ XT, Dynamic Volume és Dynamic EQ funkciók is.

Az Anchor Bay Technologies-től származó beépített 12 vagy 10-bites videojel skálázó a szabvány és a nem teljes HD felbontású képforrásokat egyaránt felkonvertálja 1080p formátumra. Az AVR-4310 támogatást nyújt a szélesvásznú CinemaScope képmegjelenítéshez is anamorfikus előtét lencsével rendelkező, amúgy 16:9-es képmodulátorral rendelkező vetítőt használva.

Az erősítő menüjén keresztül olyan funkciók kezelésére is képes, mint hálózati audio és fotó fájlok bitfolyamainak lejátszása, közvetlen USB-s iPod csatlakozás a népszerű hordozható zenelejátszóhoz, vagy a többszobás hangellátás támogatása. Az AVR-4310-el a Napster előfizetői közvetlenül PC nélkül elérhetik el a zenei platformot az erősítő internet csatlakozásán keresztül.

Szintén az interneten keresztül frissíthető az erősítő rendszerszoftvere, ahogy az előző évek felsőbb kategóriájú modelljeinél ez már megszokott volt, így az AVR-4310-et online módon lehet felkészíteni jövőbeli technológiákra.

A Denon AVR-4310 már júniustól forgalomba kerülhet – legalábbis Európa fontosabb piacain – „prémium ezüst” és fekete házzal, 1.999 euró (kb. 570.000 Ft) áron.

Kapcsolódó linkek:

Denon: három új AV vevőerősítő 2009-re
Denon DVD-A1UD: a világ első univerzális Blu-ray lejátszója
Dolby: magassági dimenzió a Pro Logic IIz-vel
Denon: az AVR-2809 AV vevőerősítő az IFA-n mutatkozik be

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .