Dolby Atmos FlexConnect: innováció a TV-k hangjának kiteljesítésére

Az új Dolby Atmos FlexConnect funkció teljesebb hangélményt biztosít a TV hangrendszer és a hozzá párosított további vezeték-nélküli hangsugárzók hangzását optimalizálva.


A DTS Play-Fi Home Theater vagy a WiSA HT és a WiSA E vezeték-nélküli audioplatformok mintájára a Dolby is szeretné megkönnyíteni a TV-hez közvetlenül vezeték-nélkül kapcsolódó hangsugárzókat is tartalmazó, a Dolby Atmos térhangzást megszólaltató hangrendszerek kiépítését. Egy ilyen hangrendszer HDMI kábel, soundbar, vevőerősítő és hangkábelek nélkül kiépíthető.

Dolby Atmos FlexConnect-kiemelt

A Dolby által bejelentett innovatív funkció a Dolby Atmos FlexConnect az IFA 2023 alkalmával kerül bemutatásra és először 2024-es TCL TV-kben alkalmazzák majd.

A bejelentés szerint a funkció vezeték-nélküli hangsugárzók zökkenőmentesen párosítását teszi lehetővé a TV hangrendszeréhez a Dolby Atmos hangélményt megteremtse érdekében. Ezután a TV beépített mikrofonjával automatikusan és intelligensen optimalizálja a hangzást bármilyen szobai elrendezéséhez és hangsugárzó-elhelyezéshez összeállításhoz.

John Couling, a Dolby Laboratories szórakoztatásért felelős alelnöke szerint: „A fogyasztóknak nem kell bútoraikat áthelyezniük ahhoz, hogy jobb hangzást élvezhessenek, hanem a hangnak kell alkalmazkodnia hozzájuk. A Dolby Atmos FlexConnect egy teljesen új élménykategória, ami szabadságot és rugalmasságot biztosít a fogyasztóknak, hogy megválaszthassák, hogyan kívánják elrendezni eszközeiket, miközben továbbra is nagyszerű Dolby Atmos élményben lesz részük.”

Dolby Atmos FlexConnect

A Dolby Atmos FlexConnect tehát a tévékészülék beépített hardverét (rendszerchipjét, mikrofonját és hangsugárzóit) használva és egy ugyancsak beépített szoftverrel akusztikusan feltérképezi a tévéhez kapcsolódó, a szobában szabadon elhelyezett egy vagy több vezeték-nélküli hangsugárzó pozícióját és akusztikus képességeit. Ezen információk felhasználásával a TV funkciója a TV hangszóróihoz és a kapcsolódó vezeték-nélküli hangsugárzókhoz eljuttatott jellel kalibrálva dinamikusan optimalizálja a hangképet, hogy a hangélményt minden hallgató számára a lehető legjobb legyen. Például az alacsony frekvenciák reprodukálását azon vezeték-nélküli hangsugárzókra – tipikusan mélynyomóra – irányítja át, melyek jobban megbirkóznak ezzel a feladattal, mint a TV-be épített kis méretű hangszórók. További példák azt mutatják, hogyan adaptálhatja a hangot a FlexConnect a hangsugárzók elhelyezkedése alapján. Ha például két vezeték-nélküli hangsugárzó a szoba hátsó részében helyezkedik el, akkor a funkció a hanganyag javát a TV hangszóróira küldi, így azok állítják elő a front hangteret és a dialógusokat. De ha a vezeték-nélküli hangsugárzók a szoba elejére kerülnek, a TV centersugárzóként a dialógusok előállítására összpontosíthat.

A hangsugárzók tehát szabadon a referenciaszabványok megtartása nélkül helyezhetőek el. Legalábbis ez az ígéret, de valószínűleg nem árt, ha a dedikált hátsó hangsugárzókat mégiscsak annak megfelelően pozícionálják.

A Dolby technológiája elkülönül a tévé operációs rendszerétől így a Dolby Atmos FlexConnect számos tévégyártó készülékében működhet. A Sonos, a DTS Play-Fi vagy a WiSA technológiai platformokkal szemben, amelyek a Wi-Fi-n keresztül egymáshoz kapcsolódó kompatibilis szoftverek és hardverek kombinációjára támaszkodnak, a Dolby Atmos FlexConnect kapcsolat- és hardver-semleges. A Dolby a tévégyártóra bízza a hangsugárzók típusával és a vezeték-nélküli technológiájával kapcsolatos döntéseket, így ha a TCL (például) Bluetooth technológiájú vezeték-nélküli hangsugárzókat csatlakoztat majd a jövő évi TV-ihez az ugyanúgy Dolby Atmos FlexConnect kompatibilis lenne mintha azok Wi-Fi vagy szabadalmaztatott vezeték-nélküli rendszeren működnének. Minden tévégyártó maga dönti tehát el azt is, hogy Dolby Atmos FlexConnect funkciójú készüléke mely vezeték-nélküli hangsugárzókat támogat majd.

A Dolby a Dolby Atmos FlexConnect következő négy előnyét emeli ki:

  • Lehetőség vezeték-nélküli kiegészítő hangsugárzók hozzáadására a Dolby Atmos kompatibilis TV-hez a rendszer hangteljesítményének növelése érdekében
  • Rugalmasság a hangsugárzók bárhol történő elhelyezésében, és a szoba méretének, a konnektorok helyének és a bútorok elrendezésének tetszés szerinti legjobb kihasználásához a hangminőség romlása nélkül.
  • Gyors és egyszerű beálllítás, további eszközök és kábelek nélkül. A Dolby akusztikai leképezés megkeresi az összes vezeték-nélküli hangsugárzót a szobában, és automatikusan kalibrálja a rendszert az optimális hangteljesítmény biztosítása érdekében.
  • Az audió intelligensen terjed a TV hangszóróitól az egyes vezeték-nélküli hangsugárzókig, dinamikusan optimalizálva a hangjelet az összes rendelkezésre álló hangsugárzó képességei és elhelyezkedése alapján.

A TCL első partnerként jelentette be a Dolby Atmos FlexConnect támogatását 2024-es TV-iben, és azt is, hogy vezeték-nélküli kiegészítő hangsugárzók sorát tervezi forgalmazni, amelyek csatlakoztathatók majd ezekhez a TV-khez.

A Dolby elmondta, hogy az IFA 2023 során bemutatásra kerülő Dolby Atmos FlexConnect jelenleg a MediaTek Pentonic chipkészletével működik, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben más márkák tévéiben is meg kell jelennie. A Hisense, a Panasonic, a Philips, a Sony és más nagyobb tévémárka is MediaTek rendszerchipeket használnak okostévéiben.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .