WiSA E: megoldás TV-knek sokcsatornás hang továbbítására HDMI kábel nélkül

Az új WiSA E olcsó és funkciógazdag szoftveres megoldás a TV-vel meghajtott akár 5.1.2 csatornás vezeték-nélküli hangrendszerhez.


A WiSA HT és a WiSA DS után jön a nemrég bejelentett WiSA E, mely utóbbi szintén sokcsatornás hangrendszerek kialakítására szolgáló vezeték-nélküli audiotechnológia. Ez a technológia azonban kifejezetten tévégyártók számára készül, és plug-and-play modulként vagy IP-licencként implementálható, ami lehetővé teszi egy szoftver közvetlen beágyazását egy kompatibilis SoC TV-platformba.

WiSA E

A WiSA E nagy teljesítményű és kiváló minőségű vezeték-nélküli hangátvitelt és vételt ígér megfizethető áron. A szoftveralapú, Wi-Fi kompatibilis, akár 8 (hamarosan akár 10) csatornás térhangzás előállítására szolgáló megoldás az 5GHz-es sávban működik. A 24 bites, 48/96kHz-es tömörítetlen hang akár 7.1 vagy 5.1.2 hangcsatornán való továbbítása mellett a Dolby Atmos és a DTS:X hangformátumok pontos megszólaltatásához nélkülözhetetlen a vezeték-nélküli jelátvitel alacsony késleltetése és az egyes hangcsatornák szoros szinkronja.

Brett Moyer, a WiSA Technologies vezérigazgatója szerint: „A fogyasztók, valamint az iparág vezetői és a TV-márkák egy teljesen vezeték-nélküli, többcsatornás térhatású audiomegoldást szorgalmaztak. De míg mások beszéltek, a WiSA beváltotta a kábelmentes magával ragadó hangtechnológia ígéretét. A mi új WiSA E megoldásunk szükségtelenné teszi az extra HDMI kábelt, és a TV centercsatornaként működő belső hangszóróival kombinálva, a TV-k most úgy tervezhetőek, hogy soundbar nélkül támogassák a háromdimenziós hangteret.”

A WiSA Technologies a januári CES 2023 alkalmával zártkörben már be is mutatta többcsatornás WiSA E beágyazott szoftveres hangtechnológiáját. A hatcsatornás 5.1-es vezeték-nélküli surround hangrendszer tömörítetlen 24 bites/48 kHz-es hangot továbbított 20 milliszekundumos fix késleltetéssel és szoros csatornaszinkronnal az 5GHz-es Wi-Fi sávot használva.

Február eleje óta bétatesztelők már megkapták a WiSA E fejlesztőkészletét, és a Realtek Ameba Smart (RTL8730E) chipet használó gyártásra kész modulok várhatóan 2023 második negyedévének vége előtt már elérhetőek lesznek.

A WiSA E tehát nem tévesztendő össze a WiSA DS (Discrete System) technológiával, ami legfeljebb öt csatornán – négy teljes tartományú hangcsatornán és egy nagy hanghűségű mélynyomó csatornán – továbbít tömörítetlen 16 bites/48 kHz-es hangot az általa létrehozott 2,4 GHz-es Wi-Fi hálózaton keresztül.

A WiSA E a WiSA HT megfizethető alternatívája lehet, mely utóbbinak nagy előnye, hogy nem a zsúfolt Wi-Fi frekvenciaspektrumban működik, de pont ezért az 5GHz-es U-NII hangátvitelt megvalósító hardveres adó- illetve vevőmodulokat kell beépíteni a hangforrásként szolgáló készülékekbe illetve a hangrendszert alkotó hangsugárzókba, ami megdrágítja a megoldást. A WiSA HT technológia tömörítetlen, 24 bites/96 kHz-es, nagy felbontású hangot biztosít akár nyolc hangcsatornán egy 5.1.2-es Dolby Atmos hangrendszer megvalósítását is támogatva rendkívül alacsony, 96 kHz-en mindössze 2,6 ms fix késleltetéssel és olyan páratlan, ±2 µs szinkronnal, amelyet egyetlen Wi-Fi alapú technológia sem tud elérni.

WiSA E logo

A WiSA E amellett, hogy olcsóbban megvalósítható a legsokoldalúbb választási lehetőségeket kínálhatja a fogyasztóknak az árfekvést, a kialakítást és a hangzást is tekintve, mivel olyan megoldás, ami feltehetően több hangsugárzómárka termékeibe is beépül majd és azok együttműködését is biztosítja.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .