Dolby Atmos Music: először a TIDAL zenei streaming szolgáltatáson

A Dolby Atmos 3D térhangzású TIDAL által elsőként kínált zenei streaming szolgáltatást egyelőre csak néhány eszköz támogatja.


Moziban vagy akár otthon is átélhetjük már az élményt, amit a Dolby Atmos térhangzású filmek nyújtanak, a Dolby és a TIDAL most összefogtak, hogy elhozzák a Dolby Atmos zenét is, mondván, hogy ezzel „a kedvenc zenék teljesen új módon” élhetőek át.

A TIDAL ismertető cikke szerint: „A Dolby Atmos Music révén az emberek kedvenc zenéikkel teljesen új kapcsolatba kerülhetnek, bevonva a hallgatókat a dalba, és feltárva mindazt, ami a sztereó felvételekből kimaradt. A hallgatók páratlan tisztasággal fedezhetnek fel rejtett részleteket és finomságokat. Legyen szó hangszerek összetett harmóniájáról a hallgató körül, egy szobát betöltő legendás gitárszólóról, a közönséget felmosó súlyos basszusbeütésről, vagy az énekes finom légvételéről a dalszövegben a Dolby Atmos több teret ad a zenének, és minden részlet és érzés felszabadítását a művész szándéka szerint”.

A fent említett ismertető cikk és az új szolgáltatás weboldala szerint a Dolby Atmos kompatibilis Android mobilkészülékeken kívül a hangformátumnak megfelelő zenék bitfolyamai Dolby Atmos kompatibilis hangprojektorokon, TV-ken és AV vevőerősítőkön keresztül is elérhetőek. Konkrétan azonban egyelőre csak az Apple TV 4K, a Fire TV Stick 4K, a 2016-os Fire TV Stick, a 2017-es 3. generációs Fire TV, az 1. és 2. generációs Fire TV Cube eszközök és a 2019-es NVIDIA SHIELD pro és SHIEL TV, valamint a frissített TIDAL applikációval rendelkező Sony és Philips Dolby Atmos képes Android TV-k vannak felsorolva, mint amelyek támogatják a Dolby Atmos zenéket. A felsorolt streaming médialejátszók és TV-k a Dolby Atmos Music hangformátumot továbbíthatják egy kompatibilis külső hangprojektornak vagy hangrendszernek.

Az új térhatású zenei streaming szolgáltatás nem támogatott a Samsung TV-ken, mert azok nem rendelkeznek Dolby Atmos licenccel, az LG TV-k pedig hiába rendelkeznek ezzel, ha a webOS nem kínál TIDAL applikációt.

A Dolby Atmos zenék tulajdonképpen objektumalapú hangformátumban készített zeneszámok, melyeknek egyelőre nem túl hosszú a lejátszási listája.

A TIDAL az első zenei streaming szolgáltatás, ami Dolby Atmos zenéket kínál, de nem az első szereplő, aki új térhatású zenei hangformátummal próbálkozik. Már elindult a Sony 360 Reality Audio streaming, ami a Fraunhofer ISS nyílt szabványú MPEG-H 3D Audio technológiájának megfelelve szintén objektumalapú zenei térhangzást kínál.

A TIDAL az újdonság iránt érdeklődnek 60 napos ingyenes kipróbálást kínál.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .