Dolby Vision 3D: már az otthoni digitális terjesztésben is

Új Dolby Vision profillal bővül a formátum, hogy otthoni terjesztésben is támogassa a sztereoszkópikus 3D videókat és a mozikhoz készült 3D filmek 4K felbontású megjelenítését.


Az ettől a hónaptól már kapható Apple Vision Pro, és ehhez kapcsolódva megjelent a Dolby Vision profile 20, amely a sztereoszkópikus 3D 4K videók megjelenítését támogatja.

DolbyVision Apple Vision Pro-n

A Dolby Vision Profile 20 FAQ szerint: „A Profile 20 az első Dolby Vision profil, amely támogatja az MV-HEVC-t, és lehetővé teszi a sztereoszkópikus (3D) videó megjelenítését. Az összes többi Dolby Vision profil csak monoszkópikus (2D) videót támogat.”

„Jelenleg az Apple nemrég bejelentett Apple Vision Pro az egyetlen olyan eszköz, amely támogatja a HDR 3D sztereoszkópikus videók lejátszását a Dolby Vision Profile 20 használatával.”

A lézeres vetítőrendszerrel rendelkező Dolby Cinema minősítésű mozikban egy ideje már vetítenek 3D filmeket, amelyeket mostantól már otthon is elérhetővé tesznek az Apple Vision Pro segítségével.

„A Dolby Vision profil 20-at eredetileg arra szánták, hogy fejre szerelt képmegjelenítőkben (Head Mounted Displays HMDs) térhatású 3D videoélményt nyújtson, például prémium Dolby Cinema 3D filmek lejátszásához. Ez izgalmas előrelépést jelent a kiváló minőségű vizuális élmények terén, amelyeket eddig csak a csúcskategóriás mozikban lehetett élvezni. A Dolby Vision profil 20-at támogató lejátszóeszközök képesek lesznek a mozikhoz készített tartalmak különböző képmegjelenítőkön történő megjelenítésére” – áll a Dolby magyarázatában.

4K-Dolby-Vision-3D-film-Apple-Vision-Pro-n
Kép forrása: FlatpanelsHD

A még kevés tartalom-előállító közül a Disney az egyik első stúdió, amely 3D filmeket adott ki ebben a formátumban, de nem az egyetlen.

Eddig legfeljebb 1080p felbontású és nem HDR 3D filmeket lehetett otthon nézni a ma már szinte kihalófélben lévő Blu-ray 3D lemezekről vagy azok nem feltétlenül legális forrásból származó letöltései illetve a Vudu streamingszolgáltatás révén. A Dolby Vision profil 20 bevezetése 4K felbontást és természetesen Dolby Vision HDR-t ad a 3D megjelenítéshez.

A Dolby magyarázata szerint a profil 20 alapja a Multiview High Efficiency Video Coding (MV-HEVC) kodek, ami két nézetet tartalmazhat a 3D-hez, egyet-egyet a két szem számára. Bár az MV-HEVC eredetileg 2014-ben jelent meg, akkor még csak 8 bites SDR-re korlátozódott. A 10 bites MV-HEVC Main10 kiterjesztés várhatóan csak 2024 áprilisában jelenik meg, vagyis a Dolby előbb kapta azt meg.

A Dolby Vision profil 20 nem kompatibilis a meglévő Dolby Vision lejátszókészülékekkel, például TV-kkel és médialejátszókkal, még 2D-ben sem. A Dolby csak a fejszettekről beszél és egyetlen gyártóról sem tudni, mely a közeljövőben újra  3D TV-t készülne forgalomba hozni.

A sztereoszkóp tartalmakat kedvelő Apple Vision Pro felhasználók több mint 200 filmből válogathatnak a Disney+ és az Apple TV applikációokon keresztül, de ezek nem mindegyike 4K Dolby Vision változat.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .