Disney: otthon is nézhetőek már TrueCut Motion mozgásjavított filmek

A Disney és a Pixelworks megállapodása révén már nemcsak mozikban láthatóak TrueCut Motion minősített magas képsebességű (HFR) filmek.


A filmes látványt megőrző TrueCut Motion technológiával átdolgozott Avatar és a Titanic, majd később az ugyanezt alkalmazó Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water) magas képsebességgel (HFR) korábban csak a mozikban volt látható.

TrueCut Motion HFR Avatar

A hónap elején pedig a Disney bejelentette az Apple Vision Pron-n megjelenő Disney+ alkalmazást, amin már otthon is nézhetőek 3D filmek, mégpedig a normál másodpercenként 24 képkockával szemben nagy képsebességgel (HFR) is. Megerősítést nyert, hogy ezek az eredetileg kizárólag a mozikban megjelent különleges „TrueCut Motion” 48 képkocka/másodper képsebességű verziók.

A Walt Disney Studios és a Pixelworks pedig bejelentette, hogy több évre szóló megállapodást kötöttek, amelynek értelmében „TrueCut Motion minősített címek gyűjteményét hozzák el kiválasztott otthoni szórakoztató eszközökre”.

Rachel Hutter, a Disney Studios operációs részlegének vezetője szerint: „A Disney-nél mindig keressük a módját annak, hogy a nézői élményt még magasabb szintre emeljük. A TrueCut Motion technológia olyan új kreatív lehetőségeket kínál filmkészítőinknek, mint még soha.”

A TrueCut Motion technológia olyan mozgásjavító eszközöket biztosít a filmkészítőknek, melyekkel felvételről-felvételre alakíthatják a mozgásmegjelenést a történetmesélésnek megfelelően, ugyanakkor korrigálják a különböző mozgásanomáliákat, amelyek a legújabb nagy dinamikatartományú, magas fényességű képmegjelenítőkön sokkal zavaróbban látszanak. A TrueCut Motion technológia biztosítja, hogy ezek a kreatív döntések a forrásanyagba pontosan beépülve a tartalom páratlan minőségben jelenik meg a készülékek képernyőin.

A sajtóközlemény nem tesz említést konkrét címekről, de elsőként az Avatar, az Avatar: The Way of Water (Avatar: A víz útja), és a Titanic TrueCut Motion minősített 48 képkocka/mp HFR filmekként is elérhetőek lesznek, és később további címek is megjelennek majd.

James Cameron említett filmjeinek Disney HFR verziói egyelőre csak az Apple Vision Pro-n nézhetőek otthon. A Pixelworks állítólag a jövőben logó-tanúsítási programot készül bevezetni TV-k és egyéb fogyasztói képmegjelenítő eszközök számára. Ez biztosítaná, hogy a tanúsított eszköz, pontosan az alkotók szándékának megfelelően jeleníti meg a film HFR verzióját, natív módon, a mozgás-simítása vagy a képkockák kadenciájának megtartásával. Vagyis egy 48 képkocka/mp képsebességű filmet 48, 96, 144 vagy 240 Hz képfrissítéssel kell megjeleníteni a TV-n. A Pixelworks állítólag már tárgyal minderről az összes vezető tévégyártóval, de jelenleg még nincsenek tanúsított TV-készülékek.

HFR tartalmak egyelőre csak streaming videóként érhetőek el, az Ultra HD Blu-ray nem támogatja.

A Disney bejelentette, hogy február 2-án az Apple Vision Pro forgalmazásának kezdetével 42 filmet tett elérhetővé 3D-ben a „forradalmi térkomputeren”. A listán az első 3D HFR filmek mellett a Disney Animation, a Pixar, a Marvel és a Lucasfilm alkotásai szerepelnek.

Disney-3D-Vision-Pro-n

A bejelentés szerint: „A nézők 42 Disney filmet tekinthetnek meg lenyűgöző 3D-ben, mint az Avatar: The Way of Water (Avatar: A víz útja), a Black Panther (Fekete Párduc), az Inside Out (Agymanók) és a 2019-es The Lion King (Az oroszlánkirály) című kasszasikerek. Továbbá a felhasználók, akik korábban az Apple TV applikációból olyan Disney filmeket vásároltak, amelyek tartalmaznak 3D-s verziót, azt további költségek nélkül érhetik el az Apple Vision Pro-n.”

Az Apple Vision Pro-n a 3D Disney filmeket tehát a Disney+ előfizetők a megfelelő alkalmazásból érhetik el, illetve az Apple TV applikációból is bérelhetők vagy megvásárolhatók.

A 3D filmek 4K felbontásban HDR10 vagy Dolby Vision HDR formátummal, MV-HEVC kódolással kerülnek bemutatásra. Magas képsebességgel (HFR) csak bizonyos filmek rendelkeznek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .