Apple Vision Pro: itt az egyszemélyes 3D mozi

Az Apple Vision Pro tulajdonosai sok 3D filmből és streamingszolgáltatásból válogathatnak, utóbbiak között lehet a jövőbeli IMAX app is.


A 2023 nyarán bemutatott Apple Vision Pro fejszett egyszemélyes virtuális moziként használva hozza vissza a 3D filmek élményét. Az Apple bejelentése szerint a 3.500 dollárért (kb. 1.250.000 Ft) február 2-tól az USA-ban már megkapható Vision Pro felhasználói több mint 150 3D filmből válogathatnak. Ezek között a közelmúlt olyan kasszasikerei is megtalálhatóak, mint az Avatar: A víz útja (Avatar: The Way of Water), a Dűne (Dune) és a Super Mario Bros.: A film.

Apple Vision Pro 3D

A Vision Pro képességeinek teljes kihasználására szolgál az Apple új szórakoztató formátuma, az Apple Immersive Video is, ami a közlemény szerint „térhangzással rögzített 180 fokos, háromdimenziós 8K felvételekkel képes a nézőt az események közepébe állítani”, s amihez interaktív élmény is társul. Bevezetésekor az Apple TV applikációban ebben a formátumban készült filmek és sorozatok válogatott kínálata többletköltség nélkül élvezhető a fejszetten.

A Vision Pro felhasználók a visionOS alatti Apple TV applikációból érhetik el a 3D filmváltozatokat, amint azok kölcsönözhetők vagy megvásárolhatók. A megfelelő címeket már korábban megvásárlók a fejszetten plusz költség nélkül érhetik el azok 3D-s verzióját.

Emellett számos streamingszolgáltatás, köztük is kiemelten a Disney+ kínálja legújabb és legnépszerűbb filmjei 3D változatát Vision Pro-n.

Disney-plus_3D-filmek

Az Apple TV app – s benne az Apple TV+ – mellett az Apple közleménye szerint a következő alkalmazások és streamingszolgáltatások lesznek elérhetőek a visionOS platformon: Disney+, ESPN, NBA, MLB, PGA Tour, Max, Discovery+, Amazon Prime Video, Paramount+, Peacock, Pluto TV, Tubi, Fubo, Crunchyroll, Red Bull TV, IMAX, TikTok és MUBI. Ezek közül különösen a még megerősítésre váró IMAX érdekes, aminek alkalmazása első eszközként az Apple Vision Pro-n jelenhet meg.

Nem tudott azonban megegyezni az Apple és a Netflix. A Bloomberg riportja szerint nem lesz dedikált visionOS Netflix alkalmazás, és a Netflix iPad alkalmazás sem futhat az Vision Pro-n. Az előfizetők kénytelenek webböngészőt használni a Netflix eléréséhez. Ugyanez a helyzet a YouTube és a Spotify esetében is. Ezek a streamingplatformok már korábban panaszkodtak amiatt, hogy az Apple 30%-kot levesz az iOS és iPadOS alatt előfizetők kifizetéseiből. A potenciális előfizetők webböngészőre irányítása egyfajta tiltakozás az Apple politikája ellen. A Netflix már azt is akadályozza, hogy iPad alkalmazása Mac számítógépeken fusson, állítólag ugyanezért.

A sztereoszkópikus 3D mozi az első Avatar 2009-es bemutatásával kezdett újra teret nyerni, de a 3D TV-k a készülékgyártók minden igyekezete ellenére megbuktak és már hosszú évek óta eltűntek a termékkínáltból, ahogy néznivaló tartalom sincs hozzájuk. Sokan vélik úgy, hogy a 3D TV mint technológia azért bukott meg, mert a fogyasztók egyszerűen nem akartak szemüveget viselni tévéjük nézéséhez, és persze hiányzott a könnyen elérhető tartalom is. A 3D problémája azonban elsősorban az, hogy a sztereoszkóp kép nézése sokaknak fárasztja a szemét, fejfájást és émelygést okozva. amit a Vision Pro sem old meg.

Az Apple Vision Pro nyújtotta szórakoztató élmények alapját biztosító műszaki jellemzők nagyjából ismertek. Tudjuk, hogy a két beépített mikro-OLED display összesen 23 millió pixelen jeleníti meg a széles színterű akár Dolby Vision HDR képet. Az Apple hangsúlyozza, hogy mindkét szem képében több a képpont, mint egy 4K TV képernyőjén, s bár ez igaz, a display vélhetően 3.700 x 3.100 pixel körüli felbontása nem illeszkedik a megszokott 4K (3.840 x 2.160) tartalmakhoz.

Korábban az Apple azt dokumentálta, hogy a másodpercenként 24, 48 vagy 96 képkocka képsebességet egyaránt támogató Vision Pro alapértelmezett képfrissítési gyakorisága 90Hz. Ugyanakkor a cég azt közli, hogy az új R1 chip 12 milliszekundumonként küldi a képeket minden kijelzőre, ami 83Hz-es frissítési frekvenciának felel meg.

A Disney megerősítette, hogy egyes filmek magas, 48 képkocka/mp vagy nagyobb képsebességgel (HFR) érhetőek majd el. A Disney a Multiview High Efficiency Video Coding (MV-HEVC) formátumot használja a 3D filmek 4K felbontású kódolására a Dolby Vision HDR támogatásával.

A Vision Pro térhangrendszere két-két hangátalakítóból álló fülhallgatóval személyre szabott térbeli hangot sugároz a két fülbe a Dolby Atmos és a tömörítetlen hangformátumok támogatásával, miközben a hallgató hallja azt is, ami körülötte zajlik. Az Audio ray tracing, azaz hangsugárkövetés elemzi a felhasználó környezetének akusztikai jellemzőit, hogy a hangzást a térhez optimalizálja. Akik fejhallgatót szeretnének használni a Vision Pro-val az USB-C-vel ellátott AirPods Pro (2. generáció) tökéletes élményt nyújt.

A visionOS ötvözi a megjelenített digitális tartalmat a felhasználó fizikai terével. Ehhez a felhasználók látványterüket úgynevezett Környezetekkel is átalakíthatják, amelyek tovább erősítik az élményt. A Környezetek dinamikusan változó tájképek valósághű hangképekkel, amelyek a napszakokkal automatikusan változhatnak. Mikor a felhasználó elkezd egy videót nézni, a körülötte lévő fények automatikusan elhalványulnak, hogy a tartalom közelebb kerüljön hozzá. A látott kép minden eddiginél szélesebbnek tűnhet.

A visionOS számos más, az Apple ökoszisztémára jellemző technológiát is támogat a zavartalan szórakozási élmény érdekében.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .