DTS-UHD: késik a Dolby Atmos versenytárs hangformátuma

1. Oldal

A CES 2014 kiállításon bejelentett DTS-UHD fogyasztói terjesztésre szánt objektum-alapú audioformátum a várakozások ellenére még se AV vevőerősítőben se más szórakoztatóelektronikai készülékben nem épült be, és ilyen hangsávú tartalmak sincsenek még.
Még az év elején jelentették be a 4K Ultra HD videók mellé szánt DTS-UHD audió megoldást és azt a Cirrus Logic nagyteljesítményű egychipes audió DSP-t is bemutatták, amivel a licencpartnerek DTS-UHD dekódert valósíthatnak meg AV vevőerősítőkben és házimozikban. Egyelőre azonban még egy gyártó sem jelentett be ilyen készüléket, pedig sokan várták azok idei év végi megjelenését. Készülékek hiányában pedig az sem meglepő, hogy nincsen még például olyan Blu-ray lemezen kiadott film, amin DTS-UHD hangsávot találnánk. Pedig a Blu-ray lemezek többségén ma használt DTS-HD Master Audio hangsáv előnyt jelenthetett volna az új formátum bevezetése számára.

DTS_Headphone_X.jpg
A fogyasztói terjesztésre szánt objektum-alapú DTS-UHD audioformátum is valósabb hangképet, pontosabb térbeli megszólalást biztosíthatna magassági hangelemekkel és bármely hangsugárzó elrendezésen megszólaltatható lenne. Az objektum-alapú audiolejátszás mellett a DTS-UHD teljesen kompatibilis a DTS csatorna-alapú tartalmaival is.

A rivális Dolby Atmos hangrendszereket kiszolgáló Denon, Marantz, Onkyo, Pioneer és Yamaha AV vevőerősítők viszont már kaphatóak, éppúgy mint a rendszerre jellemző fejfölüli hangok előállítására szolgáló hangsugárzók is. November végén pedig már Európában is megjelenik az első Dolby Atmos hangsávú Blu-ray Disc, a Transformers, amit minden bizonnyal további filmek követnek majd.

A legfrissebb pletykák szerint a jövő januári CES kiállításig várni kell arra, hogy mi lesz a DTS-UHD sorsa.

Kapcsolódó linkek:

A Transformers az első Dolby Atmos hangsávú Blu-ray Disc
Denon: 2014-es prémium AV vevőerősítő Dolby Atmos hanggal
Marantz SR6009, SR7009: jönnek az új AV vevőerősítők
Dolby Atmos a házi-moziban
Pioneer: jönnek a 2014-es Dolby Atmos kompatibilis AV erősítők
Yamaha: a 2014-es AVENTAGE sorozatú AV vevőerősítők
Onkyo: 2014-es csúcskategóriás AV komponensek Dolby Atmos-szal
DTS-UHD: új audió megoldás a 4K Ultra HD videóhoz
Blu-ray Disc 11.1 csatornás DTS Neo:X optimalizált hanggal
Auro-3D: egy új, akár 13.1 csatornás mozi hangrendszer
DTS: jön a térhangzást 11.1 csatornára bővítő Neo:X

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .