Két jövőbemutató hálózati multimédialejátszó

1. Oldal

Az alábbi két „jól felszerelt” DVD lejátszó jól példázza milyen módon közeledik egymáshoz a PC-k világa a nappalik szórakoztatóelektronikai berendezéseihez.
A legfrissebb házi-mozi készülékújdonságok többnyire a nagy japán szórakoztatóelektronikai gyártók műhelyeiből kerülnek ki, de az elmúlt hónapban két olyan berendezés kerül piacra, melyek gyártói nem tartoznak a nagy nevek közé, ezek az IO Data és a Buffalo.

Mindkét gyártó egy-egy úgynevezett hálózati multimédialejátszót dob piacra – egyelőre csak Japánban és az USA-ban – melyek „jól felszerelt” DVD lejátszóknak tűnnek, de valójában ennél sokkal többről van szó. Mindegyikük számos optikai lemez és audio/video médiaformátumot támogat, ami még nem lenne olyan „nagy durranás”, hiszen számos olyan készülék kapható már, melyek képesek az új és elsősorban a számítógépek világából „átszivárgó” formátumok (mint az Internetről is letölthető DivX illetve már DVD lemezen terjedő WMV9) kezelésére. A KiSS Technology lejátszóiról portálunk is beszámolt.

A hálózati médialejátszó alkalmazása
A hálózati médialejátszó alkalmazása


Az igazi újdonság, hogy ezek a lejátszók hálózati kapcsolaton keresztül képesek a házi PC merevlemezén tárolt tartalmakat is lejátszani. Ráadásul mindkét készülék támogatja a Windows Media Video9 (WMV9) tömörített nagyfelbontású (1280×720 pixel) (WMV HD) videoformátumot, és rendelkezik minőségromlás nélküli HDTV képmegjelenítő-csatlakoztatást biztosító digitális videokimenettel. Minderre a Sigma Design EM8620L digitális médiaprocesszor teszi alkalmassá a lejátszókat.

A fenti képességek nyilván azok körében a legnépszerűbbek, akik nagymennyiségű digitális műsortartalmat (videót, képet, hangot) tárolnak számítógépük merevlemezén, legyen az „feltört” CD, másolt DVD, digitális formában tárolt házi videó, fotók vagy letöltött zenék. Lesz még tehát némi gondjuk a szerzői jogvédőknek ezekkel a készülékekkel.

IO Data AveL LinkPlayer
Az IO Data AveL LinkPlayer (2nd) röviden AVLP2 a DVD-RAM és DVD-Audio kivételével mindent lejátszik. Olvassa a DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-R/RW írott emezeket is és a rajtuk lévő DVD-Video, Video CD, Audio CD, DVD-ROM, CD-ROM médiaformátumokat. Megjeleníti illetve megszólaltatja a a fenti lemezeken lévő MPEG1, MPEG2, DivXRVIDEO (tesztelés alatt), XviD, WMV9 videoállományokat, JPEG, BMP, GIF, PNG képfájlokat és az MP3, AAC, WMA, PCM, Ogg Vorbis hangformátumokat, melyek. A használatot megkönnyítendő lejátszhatóak Microsoft HighMAT CD/DVD-k.

AVPL2 csatlakozói
AVPL2 USB2.0


Az AVLP2 csatlakoztathatósága „nem semmi”. Van rajta 10/100-as Ethernet LAN, de a IEEE802.11b/g jóvoltából vezeték nélkül is kapcsolatot tarthat a dolgozószobai PC és a nappaliban elhelyezett médialejátszó. A D4 (Japánban használatos progresszív komponens videó), a DVI-I (HDCP támogatás nélkül!), kompozit és S-Video, valamint analóg sztereó, optikai és koaxiális surround digitális audio kimenetek révén szinte tökéletes szabadsággal köthető a lejátszóhoz bármilyen képmegjelenítő és a hangrendszer. Az USB 2.0 portra közvetlenül rádugható az ilyen interfésszel rendelkező digitális kamera, memória és merevlemezes egység.Az AVLP2-ből 50.000 darabot szándékoznak gyártani és októberre tervezik az amerikai piaci bevezetést 300 USD (kb. 60.000 Ft) körüli áron.

Buffalo PC-P3LAN/DVD Link Theater
Az Buffalo PC-P3LAN/DVD Link Theater hasonlóan széleskörűen támogatja legkülönbözőbb DVD és CD médiákat, és hasonlóan képes lejátszani a legkülönbözőbb fájlformátumokat. Az eltérés csupán annyi, hogy ez a lejátszó támogatja az RMP4 videó és a DVD-Audio lemezeket is, viszont nincs benne vezeték-nélküli LAN adapter.

Az Buffalo lejátszója elvileg már kapható, de csak Japánban kb. 270 USD-ért (54.000 Ft).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .