Eldurvult LG – Samsung vita a 3D TV technológiákról

1. Oldal

Az LG és a Samsung egyre csúnyábban civakodik az úgynevezett passzív illetve aktív 3D TV technológiák kapcsán, és az immár sértegetésbe torkolló vita akár a bíróságon is végződhet, nem azért persze, hogy azt ott döntsék el.

Az LG Display arra kérte a Samsung Electronics-ot, hogy erősítse meg a hírt, miszerint egyik magas rangú vezetőjük profán szavakat használva nyilvánosan megsértette az LG mérnökeit.

Csata_LGvsSamsung.jpg
Az LG Electronics / LG Display és a Samsung Electronics heves szócsatát vívnak saját technológiai fölényüket hangoztatva. A vita csúcsán március 8-án Kim Hyun-suk a Samsung digitális média üzletágának alelnöke az LG fejlesztőit gúnyolva „hülye sz..nak” titulálta őket egy sajtótájékoztatón.

Az LG Display az ominózus megjegyzés megerősítésére kérte, és jogi lépéseket fontolgat. „Van követendő üzleti etika és gyakorlat akkor is, ha technológiai szabványok kapcsán versengünk egymással” jelentette ki az LG egyik vezetője. „Nagyon kiábrándító és elfogadhatatlan, ha egy vezető egy tiszteletben álló világcégnél megalázza a rivális cég dolgozóit egy hivatalos eseményen káromkodásokkal dobálózva.”

A világ két legnagyobb TV gyártója, a Samsung és az LG Electronics azon viszálykodnak ez év eleje óta, hogy melyikük 3D képernyő technológiája a jobb. A csatát az LG új FPR 3D LCD TV technológiájának megjelenése indította el, ami passzív szemüveggel nézhető 3D képet biztosít, és amiről azt állítja, hogy megszünteti a Samsung aktív képzáras szemüveg technológiájának számos hibáját, mint a villódzást és a két szembe jutó képek közötti átlátást.

Az állításokat visszautasítva a Samsung elavultnak nevezte az LG metódusát mondván, hogy az nem biztosít teljes HD felbontást – ami igaz is -, és hogy a piac fogja eldönteni, melyik technológia lesz meghatározó.

Elavult vagy sem, a világ immár legnagyobb LCD TV piacán Kínában az FPR 3D LCD TV technológia igen pozitív fogadtatásban részesült, mind az eladásokat, mind a vevői visszajelzéseket tekintve. A helyi gyártók által alkalmazott technológiával készülő 3D TV-kből február közepéig, nem egészen két hónap alatt több mint százezret adtak el. Az LG által szervezett demonstrációkon közvetlen összehasonlítási lehetőséget biztosított az aktív képzáró szemüveggel (ASG) illetve az FPR passzív szemüveggel nézhető 3D TV-k között, és állítólag az utóbbi tetszett nemcsak a kínai nézők 95%-nak, de a franciák 88%-nak és az amerikaiak 85%-nak is.

Egy sor szóváltás zajlott le oda-vissza a két cég vezetői között azóta, és ezek közé tartozott amikor a hónap elején egy nyilvános eseményen Kim dühbe gurult. „Az LG felfújja ezt a nevetséges dolgot”, mondta. „Ez elfogadhatatlan helyzet – azt mondják, igen, amikor mindenki más a világon azt mondja, nem.”

Az esemény a „Keddi Fórum” elnevezésű heti találkozón történt, ahol a Samsung magas rangú tisztségviselői és mérnökei új technológiákat mutatnak be újságíróknak. Itt mondta Kim a következőket: „Azt hallottam, hogy Kwon Young-soo az LG Display-nél azt mondta, hogy TV-ik Full HD-k, azt gondolom a mérnökeik tényleg hülye sz..ok. Micsoda egy elméleti alapokat nélkülöző gyatra érv. Ez egyszerűen ésszerűtlen.”

A megjegyzés felbőszítette az LG vezetőit és mérnökeit, s bár elmondásuk szerint a cég kezdetben tartózkodott attól, hogy tovább fokozza a csetepatét, ami alááshatja a hírnevüket és elidegeníti a fogyasztókat, de a mérnökök haragjának elpárolgása ellenére a vállalat úgy döntött, hogy előkészítő jogi lépéseket tesz.

A Samsung illetékesei elismerték, hogy a vezető helytelen megjegyzést tett. A jövőben pedig a lehető legóvatosabbak lesznek az LG-vel kapcsolatos reagálásaikban, hogy megakadályozzák a vita eldurvulását, ami mindkét cég imázsának kárára lenne.

Az eset azt mutatja, hogy az élvonalbeli TV gyártók öldöklő versenye komoly frusztrációt okoz a cégek vezetőinek.

Kapcsolódó linkek:

CES 2011: a koreai TV gyártók háborúja várható
Új típusú polarizált 3D LCD TV technológia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .