Sosem lesz 3D Forma 1 közvetítés?

1. Oldal

A hétvégi Ausztrál Nagydíj az első nagyfelbontásban közvetített F1-es futam – a hazai jogtulajdonos RTL Klub még nem képes az élményt megosztani nézőivel – és Bernie Ecclestone szerint televíziós értelemben itt meg is ragad a sorozat.
F1_HDTV_BE.jpgAz Ausztrál Nagydíjat tehát már kedvük szerinti képminőségben láthatják a Forma 1 és a nagyfelbontású televíziózás szerelmesei, legalábbis a szerencsésebbek. Idehaza erre csak azoknak van lehetősége, akik műholdról képesek mondjuk a németnyelvű országoknak sugárzott Sky Deutschland fizetős HD+ csomagjának RTL műsorát, vagy az Astra 2D-ről (28,2° Kelet) a BBC One HD programját venni. Utóbbi ugyan szabadon fogható, azaz kódolatlan, de egy legalább 1,5 méter átmérőjű parabolaantennára van szükség a megbízható vételéhez.

Sokak véleménye szerint az F1-es versenyek HDTV közvetítésének épp itt volt az ideje, főleg hogy más rivális sportágak előrelátó vezetői már a nagyfelbontású 3D adásokban gondolkodnak. Ezek közé tartozik például az idei wimbledoni teniszdöntők 3D közvetítése is, ami ma még inkább kísérleti jellegű próbálkozásnak számít. Lehetséges azonban, hogy az F1 nem követi majd a példát, pedig az autóversenyzés azon sportágak közé tartozik, amelyeknél működhet a 3D.

Bernie Ecclestone a versenysorozat nagyhatalmú feje, aki a televíziós közvetítésért is felelős cégcsoportot vezeti ugyanis nemrégiben egyértelműen azt nyilatkozta: „Mindig is mondtam, soha nem lesz a 3D használva.” Úgy tűnik, hogy ennek meg is van az oka.

Az köztudott, hogy az F1-ben nem történhet semmi Ecclestone tudta és hozzájárulása nélkül, elvégre ő a száguldó cirkusz jogait tulajdonló cég vezérigazgatója. Csakhogy számára nehézséget okoz a sztereoszkópikusan előállított kép élvezete, ehhez ugyanis két szemének látására lenne szükség. Kevéssé ismert tény, hogy Ecclestone a jobbszemére szinte vak. Csak kétéves volt, amikor édesanyja gyanította, hogy fiának látászavarai vannak, és mint ahogy az legutóbbi életrajzából kiderül a gyanú bebizonyosodott, jobbszemének belsejében veleszületett sorvadás következtében a látása fejletlen, ami vakság közeli állapotot jelent.

Kapcsolódó linkek:

Wimbledoni teniszdöntők 3D-ben közvetítve
Hivatalos a Forma 1 HD közvetítés lehetősége 2011-től
Nem minden sportág közvetítésénél működik a 3D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .