Elkezdődött az országos digitális átállás

1. Oldal

2012. október 31-én egy barcsi sajtóeseményen indult el a digitális átállás aminek legkésőbb 2014 végéig be kell fejeződnie és addig nagyjából 100 ezer szociálisan rászoruló háztartást kell támogatni, hogy azokban is nézhessék a digitális TV-t.
Digitalis_átállás_200px.jpgA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Szalai Annamária, az Antenna Hungária (AH) vezérigazgatója, Piller András valamint Barcs polgármestere, Karvalics Ottó közösen kapcsolták ki a barcsi térséget besugárzó analóg TV adást és indították el ezzel az országos digitális átállás folyamatát.

Az NMHH a folyamat lezárására vonatkozóan még mindig a 2014. december 31-i dátumot kommunikálja, mint legkésőbbi időpontot, ami amúgy EU-s előírás. Ha valóban csak ekkorra kapcsolják ki mindenhol az analóg televíziós adást, akkor 2014-ben Európában már csak hazánkban és Romániában nem lehet majd teljesen kihasználni a digitális televíziózás előnyeit. Ez például azt is jelenti, hogy amíg a digitális átállás le nem zárul, az AH nem tudja elindítani azt a két multiplexet, amin további 20-24 TV csatornát juttathatna el a nézőkhöz.

Egy felmérés szerint jelenleg Magyarországon a háztartások 14 százaléka – mintegy 570 ezer háztartás – érintett elsődlegesen a digitális átállás által, mert ezekben most még kizárólag az analóg földfelszíni sugárzást nézik. További mintegy 100 ezer háztartás másodlagosan érintett, azaz van bennük olyan tévékészülék is, amelyen az analóg földfelszíni adásokat veszik például a nyaralóban.

A digitális átállás kapcsán az államnak törvényileg meghatározott feladatai vannak. Az érintett 570 ezerből körülbelül 100 ezer szociálisan háztartás állami segítség nélkül vélhetően nem, vagy csak nehezen tudná kifizetni a digitális vételhez szükséges eszközöket és azok üzembe helyezését. Az NMHH a technológia- és versenysemlegesség elvét tiszteletben tartva, az átállás anyagi terheinek átvállalásával egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatást tervez nyújtani a rászorulók számára.

E tervezett támogatási folyamat tesztelése céljából az NMHH ez év márciusában Barcson és a kistérség 25 településén valamint Sopronban tesztprogramot indított, amelynek keretében – az NMHH által a sajtó számára kiadott háttéranyag szerint – „modellezte az országos átállás folyamatát, feltárta az érintett háztartásoknál jelentkező lehetséges problémákat, és lehetőséget adott ezek megoldásainak kidolgozására is.”

A két régióban az NMHH által megbízott kérdezőbiztosok mintegy 4.200 szociálisan kiemelkedően rászoruló érintett személyt tájékoztattak a digitális átállás folyamatáról, annak előnyeiről, valamint a lehetséges állami támogatásról. A tesztprogramban csaknem 600 háztartás igényelt és kapott egyenként átlagosan bruttó 25 ezer forintba kerülő támogatást a hatóságtól, amiért közbeszerzéssel kiválasztott szakemberek telepítették a digitális adás vételére alkalmas berendezéseket beleértve a vevődekóder (set-top box), illetve – ha kell – az antenna felszerelését is. A hatóság szerint a szerelők minden esetben kötelesek a beszerelt eszközök használatát bemutatni az igénylőknek, illetve meggyőződni arról, hogy az ezzel kapcsolatos ismereteket az igénylő elsajátította.

Nagyjából hasonlóan zajlik majd országosan is a támogatási folyamat, amiről a kiadott sajtójelentés alapján nem tudni mikor indul, milyen gyorsasággal tervezik lebonyolítani, illetve meg van-e költségeire a szükséges fedezet.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: bővül a vétel Győr-Moson-Sopron megyében
MinDig TV: még nem látni az analóg lekapcsolás végét
MinDig TV: frekvenciacsere 11 digitális TV adónál
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás
Digitális átállás csak 2015-ben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .