MinDig TV: még nem látni az analóg lekapcsolás végét

1. Oldal

Egyre nő a MinDig TV használóinak száma, tovább bővül a platform hálózata és javulnak vételi lehetőségei, az Antenna Hungária pedig felkészülten várja az október végén elkezdődő analóg földi televíziós hálózat országos lekapcsolását.
Piller András az Antenna Hungária (AH) új vezérigazgatója arról tájékoztatta a sajtót, hogy az elmúlt egy évben a MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatást használó háztartások száma közel 50 százalékkal majd 350 ezerre bővült. A dinamikus növekedés annak is köszönhető, hogy az idei év legnézettebb sporteseményei, a Futball Európa-bajnokság, a Nyári Olimpiai Játékok és a jelenleg is zajló Forma-1 közvetítései nagyfelbontásban és előfizetés nélkül voltak nézhetőek a MinDig TV platformon. Mindezt az AH egy sikeres 3D tesztsugárzással is tetézte Budapesten és környékén, aminek gerincét az Olimpia 3D közvetítése adta.

Sokan váltanak más fizetős tévés platformokról a MinDig TV-re, illetve a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatásra, mely az elmúlt egy évben megduplázta előfizetőinek száma és elérte a 75 ezret.

Az AH első a nem lineáris multimédia szolgáltatások irányába tett lépésként sikerrel indított tartalomtovábbító hálózati (Content Delivery Network) szolgáltatást, ami a kiemelt nyári sporteseményekről nyújtott Full HD és 3D élő webes közvetítést az MTVA részére.

MinDigTV_lefedettseg_2012_szeptember.jpg
A nyári hálózatbővítés részeként az AH 15 nagyvárosban helyezett üzembe új adótelephelyeket a vételi körülmények javítása érdekében. A bővítéssel immár 65-re emelkedett digitális adókkal a MinDig TV és a MinDig TV Extra Alapcsomag lakossági lefedettsége meghaladja a 98 %-ot, míg a MinDig TV Extra Családi csomag (B Multiplex) lefedettsége 88,4 %-ra bővült.

Október közepétől az AH új antennarendszerről kezdi el a digitális adások sugárzását Győrött, mely tovább javítja a MinDig TV platform vételét a megyeszékhelyen, valamint a mosoni részeken. Novemberben elindul a MinDig TV Extra Családi csomag (B Multiplex) sugárzása a Pécs – Misina-tetőn és Pécs – Diána téren található telephelyekről, minek eredményeként a városban és attól nyugatra és délre is vehető lesz a fizetős szolgáltatás mind a 31 tévécsatornája az országos hálózati lefedettsége pedig meghaladja majd a 90 %-ot.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által 11 digitális TV adónál elrendelt frekvenciacsere végrehajtását követően, 2012. október 31-én lekapcsolásra kerül a barcsi analóg M1 átjátszó adó, s ezzel kezdetét veszi az analóg földfelszíni televíziós hálózat lekapcsolási folyamata. Arról azonban az AH vezérigazgatója nem tudott semmit mondani, hogy milyen ütemezésben és mikorra zárulhat le ez a folyamat, az ugyanis a Hatóság döntésén múlik. Az analóg lekapcsolást felkészülten váró AH persze bízik benne, hogy a teljes digitális átállás még a 2014. december 31-i végső határidő előtt bekövetkezik, addig ugyanis nem tudja használni azt a további két multiplexet, amin a hazai DVB-T platform csatornakínálatát további kb. 20-al bővíthetné.

Márpedig az AH stratégiai célja a földfelszíni platform szerepének növelése, ennek érdekében hibrid DVB-T megoldások bevezetését, valamint a tartalomtovábbító hálózati szolgáltatás továbbfejlesztését is tervezi. A cég várakozásai alapján a MinDig TV felhasználók száma jövő év elején megközelítheti a félmilliót, a MinDig TV Extra szolgáltatásra előfizetők száma pedig a százezret.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: frekvenciacsere 11 digitális TV adónál
Antenna Hungária: sikeres webes olimpiai közvetítő rendszer
Siker a 3D televíziózásnak az olimpia 3D közvetítése?
Indul az első kísérleti háromdimenziós tévécsatorna az m3D
MinDig TV: a DVB-T szolgáltatás és más izgalmas fejlesztések
MinDig TV: az Antenna Hungárián nem múlna a digitális átállás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .