Energiahatékonyság: nem enged a 2023-as szigorításból az Európai Bizottság

Az energiahatékonyság TV-kre vonatkozó 2023 márciusától hatályos szigorúbb előírását nem vizsgálja felül az Európai Bizottság.


Ahogy azt korábban megírtuk, az energiahatékonyság javítását célzó 2023 márciusától szigorodó EU-s előírás már minden TV-re  meghatározza az energiahatékonysági mutató felső (EEImax) értékét, vagyis áttételes azok maximális teljesítményfelvételét. Az ennek megfelelni képtelen új TV-k az EU-ban már nem kerülhetnek forgalomba.

8K TV energiahatékonyság Európai Bizottság

A 8K Association szerint a szigorodó szabályozás különösen a 8K TV-k számára jelent kihívást. Hírlevelük úgy fogalma: „Hacsak nem változik valami, 2023 márciusa gondot okoz majd a feltörekvő 8K-ipar számára a 8K EU szabályozási rendelkezése miatt. Ekkor lép életbe az EU új energiafogyasztási szabályozása. A 8K TV-k (és a microLED alapú képernyők) energiafogyasztási korlátai olyan alacsonyak, hogy gyakorlatilag egyik eszköz sem fog megfelelni.”

A tévégyártók szándékában állt, hogy megpróbálják elérni, az Európai Bizottság vizsgálja felül a 2019-ben kihirdetett rendeletet. Erre annak 8. cikke adott alapot, ami szerint: „A Bizottság a technológiai fejlődés fényében felülvizsgálja ezt a rendeletet, és az értékelés eredményeit – adott esetben egy felülvizsgálati javaslat tervezetével együtt – legkésőbb 2022. december 25-ig a konzultációs fórum elé terjeszti.”.

Az energiahatékonyság TV-kre vonatkozó szigorításának felülvizsgálatát azonban nem tartja indokoltnak az Európai Bizottság, A DDay című olasz lapnak a szervezet megerősítette, hogy az új határértékek 2023. március 1-jén hatályba lépnek, felülvizsgálatuk nincs napirenden.

Bizottság szerint a tévégyártók képesek megoldani, hogy a 8K TV-k is megfeleljenek a követelményeknek. A cikk idézi a Bizottság hivatalának közleményét, mely szerint: „A Bizottság birtokában lévő információk megerősítik, hogy a gyártók továbbra is képesek lesznek kompatibilis 8K TV-ket kínálni bizonyos esetekben a gyártók által végrehajtott technikai vagy szoftverfejlesztéseket követően”.

Mindezt igazolják például a Sony MASTER Series Z9K modelljei, melyek SDR energiaigénye az XR-75Z9K esetében 141 W, az XR-85Z9K esetében 168 W, vagyis beleférnek a kalkulált maximális teljesítményfelvételi korlátba.

Felmerül a kérdés, hogy a szigorú energiahatékonysági követelmény kihat-e a TV-k  képminőségre, különösen, hogy a nagy dinamikatarományú (HDR) képtartalmak megjelenítése magas csúcsfényesség előállítását teszi szükségessé, ami több betáplált energiát igényelhet. Nos, emiatt feltehetően nem kell aggódni, van ugyanis egy kiskapu. A követelmények teljesülését a TV-k alapértelmezett képmódjánál vizsgálják, de azok továbbra is kínálhatnak más, manuálisan választható, több energiát fogyasztó képmódokat, amelyeknek azonban a megnövekedett energiafogyasztásra figyelmeztető értesítést kell megjeleníteniük a képernyőn.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .