Epson: új LCD képmodulátor panelek 3D vetítéshez

1. Oldal

A Seiko Epson Corporation (Epson) új, D9 feldolgozási technológiájú HTPS TFT (magas hőmérsékletű poliszilícium vékonyréteg tranzisztoros) folyadékkristályos képmodulátor paneljei kifejezette 3D 3LCD vetítőkhöz készülnek.


Az Epson által kifejlesztett és immár tömeggyártásban előállított két új 3D HTPS panel, új D9 feldolgozási technológiát használ és egy új úgynevezett „Bright 3D Drive” technológiát, amely a képfrissítési frekvencia 240Hz-ről 480Hz-re duplázásával teszi világosabbá a 3D képeket.

Epson_D9_HTPS_LCD_panel2.jpg
Az új képmodulátorok kifejezetten olyan 3D vetítőkbe kerülnek beépítésre, amelyek a sztereoszkópikus képélményt a 3D képek szekvenciális megjelenítésével állítják elő. Ezekhez a nézőknek 3D aktív képzáró szemüveget kell viselniük, amelyek a bal- és jobbszem előtt felváltva blokkolják a szembe jutó fényt. A gyors egymásutánban felváltva megjelenített képkockák sorozata a bal- illetve jobbszemnek szánt képekből áll. Az aktív képzáró szemüveget pedig úgy szinkronizálják, hogy a fény útja csak akkor nyit a balszem előtt, ha a balszemnek szánt képkocka kerül megjelenítésre, illetve csak akkor nyit a jobbszem előtt, ha a jobbszemnek szánt képkocka kerül megjelenítésre. A képkockák ilyetén gyors váltakozása nyomán a néző sztereoszkópikus képet érzékel.

A probléma csak az, hogy a hétköznapi LCD panelek alkalmazása esetén vannak olyan képek, amelyek soraiban a bal- és jobbszem képek is jelen vannak, azaz átfedik egymást, s ezeket egyszerre mindkét szem elől el kell zárni különben a fellépő „átlátás” szellemképet és a 3D kép felbontásának, kontrasztjának csökkenését okozza. Minél tovább tart az átlapolódott kép, annál hosszabb kitakarásra van szükség, minek következtében a 3D kép fényessége sokkal kisebbnek tűnik a szemüvegen keresztül a 2D képpel összehasonlítva.

A problémát részben megoldja a képfrissítés 240Hz-re növelése, de ezzel is csak 1/240-ed másodpercre csökkenthető a kitakarás időtartama, ami még mindig nem eredményez kielégítően fényes 3D képet.

Epson_240Hz-480Hz_meghajtas.jpg
Az Epson ezért fejlesztette ki a „Bright 3D Drive” meghajtási technológiát, ami az egyes képkockákat páros és páratlan sorokra bontva, s azokat 480Hz-el frissítve 1/480-ad másodpercre csökkenti a kitakarás időtartamát. Mindezt a D9-es feldolgozási technológia felhasználásával lehetett elérni, ami lehetővé teszi a panelek résarányának növelését és a gyártó hibrid panelmeghajtási technológiájának további javítását is. A magasabb képfrissítéssel akár 1,5-szer világosabbak lehetnek a 3D képek a 240Hz-el frissülő panelekkel előállítottakhoz képest.

A két új HTPS TFT LCD panel fontosabb tulajdonságai:

• A világ első 3D HTPS fényátbocsátó paneljei
• 480Hz-es képfrissítés, amely akár 1,5-szer világosabb 3D képet eredményez, mint a 240 Hz-es frissítésűek
Crystal Clear Fine (C2 Fine) folyadékkristály rendezés szervetlen rendezőréteggel
• D9 feldolgozási technológia
• 1920 x 1080 (1080p) pixel felbontás
• Panel átló: 1,87 cm (0,74 inch) illetve 1,54 cm (0,61 inch)
• Pixel átló: 8,5 mikron illetve 7,0 mikron
• Résarány: 65% illetve 61%

Kapcsolódó linkek:

IFA 2011: öt új Epson 3D házi-mozi vetítő mutatkozik be
Panasonic: információk az új 3D LCD házi-mozi vetítőről
Epson: túl a 70 milliomodik leszállított HTPS-TFT panelen
Epson: új csúcsminőségű házi-mozi vetítők új reflektív panellel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .