Európában ritkaság az olcsó Blu-ray lejátszó

1. Oldal

A Screen Digest médiakutató cég szerint olcsó Blu-ray lejátszók hiányában és a recesszió hatásának következtében várhatóan tovább késik a Blu-ray Disc tömeges elterjedése Európában.

EU_BD.jpgA Screen Digest szerdai nyilatkozata szerint az év eleji ellátási problémák oda vezettek, hogy most kevés megfizethető Blu-ray lejátszó kapható, és azok javarésze is az Egyesült-Államok és Japán sokkal fejlettebb piacaira kerül.

Richard Cooper a Screen Digest elemzője szerint: „Az olcsóbb Blu-ray lejátszók hiánya azt jelenti, hogy az amerikai üzletekben már 300 dollár (kb. 60.000 Ft) alatti megvehető készülékek nem valószínű, hogy Európában is feltűnnek ezen a Karácsonyon. Mindez a recesszióval együtt azt jelenti, hogy a formátum ebben az évben valószínűleg nem jut tovább a korai befogadók piacán.”

Mikor az év elején a Toshiba visszavonta a piacról a versenytárs HD DVD formátumot kizárólag a Sony által vezetett Blu-ray táborra hagyta azt, de a Blu-ray alkatrészek gyártóit ez meglepetésként érte, ami alkatrészhiányhoz vezetett, a Screen Digest szerint.

A Sony múlt heti bejelentése alapján a nehéz gazdasági helyzet miatt a világszerte megcélzott 5 millió Blu-ray lejátszót nem sikerül elérni, de még ennek többsége is várhatóan az Egyesült-Államokban kerül eladásra. S ez nem is csoda, miután mindenki azt várja, hogy a 2006-ban még 1.500 dollárért kínált Blu-ray lejátszók ára az amerikai ünnepi vásárlási szezonra akár 150 dollárra (kb. 30.000 Ft) csökkenhet.

Az európai vásárlók várhatóan 11,4 milliárd eurót (kb. 3.000 milliárd Ft) költenek majd videóra idén, aminek csupán 3%-a jut Blu-ray lemezekre. 2012-re azonban úgy becsüli a Screen Digest, hogy az európai Blu-ray piac 5,4 milliárd eurót (kb. 1.400 milliárd Ft) fog érni, mivel fokozatosan a nagyfelbontás válik általánossá, köszönhetően annak, hogy a műsorszolgáltatók egyre több HD programot kínálnak majd.

Kapcsolódó linkek:

Aggódás és bizakodás a Blu-ray jövője kapcsán
Miért nincs Blu-ray az új MacBook laptopokban?
DisplaySearch: jövőre megduplázódik a Blu-ray lejátszó eladás
A fogyasztók még mindig kivárnak a Blu-ray lejátszók vásárlásával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .