Miért nincs Blu-ray az új MacBook laptopokban?

1. Oldal

Steve Jobs az Apple elnök-vezérigazgatója szerint a Blu-ray csak „egy zsák fájdalom”, és úgy tűnik az almás cég inkább az iTunes letölthető nagyfelbontású műsorkínálatának bővítésére koncentrál.

A Disney munkatársai, akik oly keményen dolgoztak a Blu-ray sikerén valószínűleg nem voltak boldogok, mikor stúdiójuk legnagyobb részvényese a formátumot „egy zsák fájdalomnak” titulálta.

Steve Jobs az Apple vezére mondta ezt mikor múlthéten az új MacBook és MacBook Pro laptopok bemutatóján arról kérdezték miért nincs Blu-ray meghajtó a felvonultatott újdonságokban. „A Blu-ray csak egy zsák fájdalom. Remek filmek nézéséhez, de a technika licence annyira komplex, hogy megvárjuk, míg a dolgok megállapodnak és a Blu-ray felemelkedik a piacon.” Erre mondják, hogy „Jujj”.

Steve_Jobs_MacBook.jpg
Mindez tehát azt jelenti, az Apple nem tartja fontosnak az optikai lemezeket még nagyfelbontású tartalmak esetén sem. Jobs megjegyzése a Blu-ray licencével kapcsolatban pedig lényegében sok más az iparágban érdekelt véleményének ad hangot. A fizikai formátum, a BD-Java, az AACS és BD+ másolásvédelmek új szellemi tulajdonok, és ez egy rakás jogdíjat jelent a Blu-ray kapcsán, ami komoly kihívást jelent a készülékgyártóknak, különösen azoknak, melyeknek nem a legfontosabb üzleti tevékenysége a lemezlejátszók gyártása.

Ráadásul a Blu-ray nem egy publikált szabvány, amit egy iparági szabványosítási szervezet adminisztrálna, mint a DVD Forum égisze alatt kezelt DVD (és a HD DVD lenne). Mindez azt jelenti, hogy egy Blu-ray meghajtó megépítéséhez sokkal több állomást kell végigjárni az összes szükséges szellemi tulajdon megszerzéséhez, és a folyamat sokkal kevésbé átlátható.

A Blu-ray laptopban való implementálása sem olyan könnyű. A lemezmeghajtó működtetése a DVD meghajtónál több teljesítményt igényel fogyasztva a telep energiáját, a Blu-ray összetett dekódolása és a BD-Java futtatása pedig extra processzálási igényével eszi a CPU teljesítményt, ami szintén energiát emészt fel. Ennek eredményeként nehéz olyan laptopot előállítani, amely egy teljes Blu-ray filmet képes lenne lejátszani egy telepfeltöltéssel.

Az Apple Blu-ray-el kapcsolatos aggodalma azt is jelentheti, hogy egyhamar nem kerül Blu-ray meghajtó az Apple TV set-top box-ába.

A Blu-ray támogatóinak arra is fel kell figyelniük mi volt Jobs következő lépése. Két nappal a MacBook bemutatója után az Apple bejelentette, hogy mind a négy nagy tévéhálózat – köztük elég ironikus módón a Disney tulajdonában lévő ABC Network is – főműsoridős sorozatai elérhetőek lesznek az iTunes-on keresztül nagyfelbontásban. Az üzlet révén a jelenlegi 70 mellé újabb 34 nagynézettségű sorozat akár nagyfelbontású epizódjai kerülnek fel az iTunes letöltő oldalára.

Bár ezek az interneten át hozzáférhető nagyfelbontású tartalmak minőségben nem versenyezhetnek a Blu-ray filmekkel, és letöltésük is egyelőre kényelmetlen, de ez mégsem riasztja vissza az egyre bővülő internetes fogyasztói tábort.

Az Apple csak az elmúlt egy hónapban több mint 200 millió tévésorozat epizódot adott el az iTunes-on keresztül, köztük egymilliót nagyfelbontásban a cég bejelentése szerint. E mellett az iTunes filmtárában jelenleg 2.500 mozi található, közte 600 nagyfelbontásban.

Kapcsolódó link:

DisplaySearch: jövőre megduplázódik a Blu-ray lejátszó eladás
Apple TV: az iTunes-ról már kölcsönözhetőek is letöltött filmek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .