A Panasonic Blu-ray Disc szabványt javasol a 3D képtárolásra

1. Oldal

A Panasonic mindenkit megelőzve terjeszti szabványjavaslat a Blu-ray Disc Association (BDA) elé, s ezzel a szabványok háborúját és a szabadalmak konfliktusát igyekszik elkerülni.

A Panasonic a nyilvánosság elé tárta a BDA-hoz benyújtott javaslatát, mely egy a bal- és jobbszembe jutó kétcsatornás, teljes (1920×1080 pixel) HD felbontású képek alkotta 3D képtárolására szolgáló Blu-ray Disc szabványra vonatkozik. Az előterjesztés tartalmaz egy javaslatot a HDMI szabványra is, mely alkalmas a 3D képtovábbításra. A BDA reméli, hogy még 2008 vége előtt megkezdheti a formális tárgyalásokat a szabványjavaslatról.

Két oka van annak, hogy a Panasonic minden más céget megelőzve nyújtotta be szabványjavaslatát. Egyrészt, hogy elkerüljék az esetleges szabványok közötti háborút, másrészt, hogy megelőzzék a 3D képtárolási szabványokhoz kapcsolódó szabadalmi konfliktusokat.

Az amerikai filmstúdiók már fejlesztik filmgyártásukat, hogy felkészültek legyenek a 3D képek kezelésére, és bíznak benne, hogy ez jelentős bevételt hoz majd számukra. Ugyanakkor az otthoni 3D csomagolt médiát is fejlesztik az új bevételek reményében. Vagyis jelentős tevékenység zajlik a háttérben sok olyan cég részvételével, melyek azon igyekeznek, hogy a BDA befogadja 3D képpel kapcsolatos szabványaikat. A Panasonic egy illetékes menedzsere szerint: „A szabványok háborúja, a szabadalmak monopóliumai és az ehhez hasonlók komolyan befolyásolják bármely 3D képszabvány széleskörű elterjedését. Mi kidolgoztunk egy létező technológiákon alapuló szabványt, amit különösen a könnyű befogadásra terveztünk.”

A Panasonic által a 3D képtárolásra, átvitelre, stb. javasolt technológiák valóban mind meglévő szabvány technológiákat használnak fel. A képkódolás kétcsatornás MPEG-4 AVC (H.264) videojel tömörítést használ. A második csatorna csak az első csatornától eltérő adatokat tárolja, amivel az adatmennyiség növekedése csupán 1,5-szörös. A HDMI szabványt használják az adatok továbbítására a lejátszótól a képmegjelenítőig, képkockánként felváltva a bal- és jobbszem képeit.

Panasonic_3D_plazma.jpg
A Panasonic nem tervezi a 3D képmegjelenítés technikájának szabványosítását. A CEATEC 2008 kiállításon a cég bemutatott egy 3D képet megjelenítő 262 centis plazmaképernyőt. Ennek kettős meghajtású áramkörével másodpercenként 120 képkockás képfrissítést értek el, és a módosított foszforokkal a plazma fénykibocsátásának fel- és lefutási idejét is rövidítették.

Kapcsolódó linkek:

A HDMI támogatói 3D jelátvitelre készítik elő a szabványt
3D megoldások a japán CEATEC 2008 kiállításon
3D: az SMPTE az otthoni 3D szórakoztatás szabványain dolgozik
3D Blu-ray lemezről a SID 2008-on
A 3D otthoni felhasználásán munkálkodó szervezet alakult

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .