Fejlődik a prémium videoszolgáltatások piaca

1. Oldal

Az iSuppli Corp. előrejelzése szerint 2010-re a prémium videoszolgáltatások világpiaca elérheti a 277 milliárd dollárt, s a növekedés hajtóereje a fizetős TV és az „Internet Protocol Television” vagyis az IPTV lesz.

A műholdas és kábeles fizetős TV-k, a mobil videózás, az IPTV, a szélessávú videoletöltés, a DVD, valamint a mozik jegypénztárainak bevételei mindösszesen várhatóan 277 milliárd dollárra (kb. 52,3 ezermilliárd Ft) növekednek 2010-re, a 2006-os 200 milliárd USD-ről.

Az iSuppli Corp. multimédiás tartalmakkal és szolgáltatásokkal foglalkozó vezető elemzője Frank Dickson szerint: „A fizetős TV piac stabil és nyereséges, mely világszerte körülbelül 120 milliárd dollárt (kb. 22,6 ezermilliárd Ft) képviselt 2006-ban. A közvetlenül a háztartásokat ellátó műholdas és digitális valamint analóg kábel TV szolgáltatások dominálják a piacot. A távközlési cégek azonban agresszív IPTV kínálattal lépnek be a piacra, mely bizonyosan fegyverkezési versenyt indít el a fizetős TV és a quadruple-play szolgáltatok területén.”

Az IPTV a fizetős TV piac leggyorsabban bővülő szegmense, a 2005-ös 681 millió dollárról 103%-os összetett évi átlagos növekedési ütemmel 2010-re várhatóan 23,5 milliárd dollárra emelkedő bevétellel.

Fizetos_TV_2004-2010.JPG
A fenti táblázat a fizetős TV-k bevételeinek iSuppli Corp. általi előrejelzését mutatja.

A fizetős TV piacon bizonyos tendenciák erősödni fognak a teljes technológiai értékláncon. Ezen tendenciák között ott a nemlineáris videó, vagyis az „igény szerinti videó” (virtuális videotéka) és a digitális videorögzítés mind szélesebb körű használata, mely lehetővé teszi a nézők számára, hogy a kiválasztott műsort akkor nézzék meg, amikor akarják. Jellemző lesz az interaktivitás megjelenése, az analóg televíziós műsorsugárzás megszűnése, és a Web 2.0 egyre növekvő hatása.

Az iSuppli Corp. további a prémium videoszolgáltatásokat érintő fontosabb megállapításai között az is szerepel, hogy a DVD eladások lassulnak. Az elkövetkező három-négy év során a DVD eladás akár 15-20%-kal is eshet. A filmtárak tartalmának és televíziós sorozatok többsége már megjelent DVD-n. A hollywoodi stúdiók bevételének több mint fele a DVD-kből származik, és kezdenek kifogyni az eladható új tartalmakból, ami a legfontosabbá teszi számukra ezt a kérdést. A DVD eladások lassulásának egyik oka az a tény, hogy a fogyasztók sokkal árérzékenyebbé váltak, s úgy gondolják, hogy az átlag 20 dolláros (kb. 3.800 Ft) ár túl drága különösen a kölcsönzéssel összehasonlítva.

Ahogy a sávszélesség 4-6 Megabájt/szekundumra és még magasabbra növekszik egyre több tartalmat kínáló cég fordul az internet felé. Ez különösen kulcsfontosságú mivel a tartalomszolgáltatók arra törekszenek, hogy műsoraik elérhetőek legyenek mind a „három képernyőn”, azaz PC-ken, televíziókon és mobiltelefonokon is. A csak kb. 750 kilobájt/szekundum, néhol 1,3 Megabájt/szekundum szélessávú videoátvitel azonban még lassabb, mint ami egy magas minőségű kép megjelenítéséhez szükséges 90 centinél nagyobb TV készüléken.

Kapcsolódó link:

Bill Gates szerint öt éven belül az internet forradalmasítja a TV-t

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .