Mi várható 2007-ben és azután (Kommentár I. rész)

1. Oldal

Az alábbiakban röviden igyekszem összefoglalni milyen trendek befolyásolják majd az otthoni szórakozást, a házi-mozizást. A kulcsszó a nagyfelbontás, és a legtöbb meglepetés és vita a képmegjelenítők és a DVD utáni optikai lemezek körül várható majd.
Digitális műsorközlés, avagy a Set-Top Box-ok

Az elkövetkező években egyre több otthonban jelennek meg a digitális, akár már nagyfelbontású (HD) műsorok műholdon, majd kábelen és interneten keresztül is továbbítva, valamint reményeink szerint DVB-T földi sugárzással. Ezek vételére szolgálnak a különböző Set-Top Box (STB) készülékek. Már most elkezdődött az áttérés az MPEG2-ről az új, korszerűbb MPEG4 tömörítési technológiára, s az is elképzelhető, hogy mire idehaza tömegessé válik a nagyfelbontású műsorok nézése, már ezt fogjuk használni.

Kíváncsian várom, hogy a hazai piacon működő, éles versenyt vívó két műholdas, és lassan digitális rendszerre átálló kábeles műsorszolgáltatók közül melyik lesz a bátor első, mely nagyfelbontású programokat is kínál majd. 2007-ben még nem lesz túl nagy piaca az internetes technológiát felhasználó IPTV-nek, mert az ehhez szükséges nagyobb sávszélesség még keveseknek adatik meg.

Képmegjelenítők

Nagyon sok változás várható a képernyők, képmegjelenítők terén. Az árak folyamatosan csökkennek minden képernyőtípus esetén, az LCD TV-ké meredeken zuhan. Mikor írom ezt a cikket 81 centis nagyfelbontású LCD TV-t már 180.000 Ft körül, 127 centis plazmát lassan 500.000 forintért is lehet kapni (mindkettő 1366×768 pixel felbontású és HD-ready). Mindez persze nem tesz jót a jó öreg képcsöves (CRT) TV-knek, melyek lassan múzeumi darabbá válnak.

Februárban megjelenő JVC DLA-HD1 házi-mozi vetítő 1080p felbontással
Februárban megjelenő JVC DLA-HD1 házi-mozi vetítő 1080p felbontással


A jövőben már nálunk is mindenki olyan új TV-t vesz majd, ami nagyfelbontású műsorok képének megjelenítésre is alkalmas, pedig idehaza még ezek alig elérhetőek. Ráadásul 2007-ben már a 1080p képfelbontásról szól majd az összes képernyő-technológia. Továbbra is a mikrodisplay hátulról vetítős TV-k tekinthetőek a legjobb vételnek (kínálják a legnagyobb képméretet és felbontást a legkedvezőbb áron). Például a 140 centis 1080p felbontású Sony SXRD TV már 700.000 Ft alatt is megvehető.

2007. végén várhatóan már kapható lesz a Canon és a Toshiba közösen fejlesztett új képernyője a Surface Conduction Electron Emitter Display (SED). Néhányan úgy vélik, hogy ez a CRT TV-k képminőségét is fölülmúló, de vékony síkpaneles technológia leválthatja a 1080p-s high-end plazmákat. Gyártói bíznak benne, hogy a SED jobb teljesítményt nyújt majd a 1080p LCD és plazma TV-kel versenyképes áron.

Jövő karácsonykor talán már kapható SED TV
Jövő karácsonykor talán már kapható SED TV


A SED-hez hasonló Carbon Nanotube (CNT) azaz szén nanocsöves és Field Emission Display (FED) azaz téremissziós képernyők fejlesztése is zajlik Japánban és Koreában. Jelentések szerint az egyik nagy koreai márka jövő év végén meg is jelenik egy CNT modellel. A jövő nagy ígérete még az OLED technológia, melyről egyelőre még nem tudható mikor érik eladható termékké.

A LED fényforrások gyors fejlődése és előállítási költségeik csökkenése megújíthatja és javíthatja az LCD panelek teljesítményét éppúgy, mint a projektorokét. A LED-ek mellett a lézeres megvilágítás is szerephez juthat a mikrodisplay HVTV-kben.

Kapcsolódó linkek:

Több tucat új országos televízió- és rádióadó létesülhet Magyarországon
Az első nyilvánosan kiállított SED HDTV-k
LED-ek a DLP vetítéstechnikában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .