Sony KDS-55A2000: hatalmas kép, finom felbontással

Bevezetés; KülsőA KDS-55A2000 a Sony SXRD hátulról vetítős TV-je, 140 centis képátlójával, 1080p felbontásával és megfizethető árával remek választás lehet egy kis házi-moziba, és nem mellesleg még TV nézésre is használható.
A Sony azzal a nem titkolt céllal fejlesztette ki az SXRD (Silicon X Reflective Display) Mikro Display képmodulátor technológiát, hogy az ezt alkalmazó hátulról vetítős (projektoros) TV (HVTV) készülékek hasonlóan mitikus módon ragadják majd meg az emberek képzeletét, mint annakidején a Trinitron képcsöves televíziók. Ez utóbbiak 1968-as megjelenése meghatározó volt abban, hogy az akkor még kevéssé ismert Sony márkanév miként épült be a fogyasztók köztudatába. Mivel képük alapvetően más, sokkal nagyobb fényerejű, élénkebb színű és élesebb volt, mint az összes más akkor kapható készüléké, bár az eredeti Trinitron televíziók jóval drágábbak voltak a versenytárs modelleknél, mégis a legkeresettebb, és a vágyott státuszt kifejező termékké váltak. Ami azt illeti, szüksége is lenne a japán szórakoztatóelektronikai óriásnak arra, hogy valamivel helyreállítsa utóbbi időben megtépázott tekintélyét.

Bár a Sony jelentős összegeket fektet az LCD TV-k gyártásába is, de a plazma TV-k gyártásával felhagyva a nagyobb képméreteknél a HVTV-k sikerében bízik, s ezekben a 3LCD mellett az SXRD technológia kap kiemelt szerepet.

Az első SXRD termék a jó fogadtatást kapott high-end Qualia 004 frontvetítő volt, mely bizonyította a Sony mérnöki tudását. Ezt követte a Qualia 006, ami a legtöbb teszt szerint új minőséget állított fel a HVTV-k között. A tengerentúlon már tavaly megjelentek a megfizethetőbb árú modellek is, de Európának mostanáig kellett várnia a KDS-55A2000-re és a 178 centis képátlójú óriásra, a KDS-70R2000-re.

Külső

A Sony a készülék formatervével szeretné olyan kicsinek láttatni annak házát, amennyire az csak lehetséges, s ezért igyekezett minél tisztább, karcsúbb külsőt kölcsönözni a KDS-55A2000-nek. A képernyőt egy vékony fekete perem szegélyezi, ami szinte lebeg az alumíniumhatású keretben. A képernyő alatti mindössze 10 cm széles szintén fémhatású sáv perforált felületei alatt rejtették el a hangszórókat, s a középen lehajtható ajtó mögött az előlapi csatlakozókat és kezelőgombokat. Az egész képernyő/keret szerelvény kecsesen ül egy a kép szélességénél rövidebb, szinte észrevehetetlen szürke talapzaton, mely tovább erősíti a lebegés érzetét, és azt az illúziót kelti, mintha a méretes képhez egyáltalán nem tarozna ház. Még erősen fél-oldalról nézve is olyannak tűnik a készülék, mint egy szinte mélység nélküli síkpaneles (plazma vagy LCD) TV.

feloldalrol.jpg
Csak oldalról látható, hogy a tükörnek helyet adó ház 48 cm mélyen nyúlik hátra. A ház a képernyőtől hátrafelé lejt, így erre nem lehet center hangsugárzót elhelyezni.

A Sony egy a készülékhez illeszkedő állványt is kínál, amibe pontosan belepasszol annak talapzata, de a stabilitás érdekében még ezzel használva is érdemes a mellékelt rögzítő pánttal hátul kikötni a testes házat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .