Genelec: ilyen egy Dolby Atmos stúdió lehallgatórendszer

Az Audmax Kft. és a Genelec az utóbbi intelligens aktív stúdió lehallgató monitoraiból álló precízen kalibrált 7.1.4 konfigurációjú Dolby Atmos hangrendszert mutattak be.


A finn Genelec termékei leginkább a professzionális stúdiók elmaradhatatlan lehallgató monitoraiként ismertek, de kínál a cég telepített és természetesen házi hangrendszerekben használatos aktív hangsugárzókat is.

A Genelec szakemberei és a márka hazai disztribútora, az Audmax Kft. a Pannónia Stúdió nagy feljátszó stúdióját rendezte be ideiglenes lehallgatóteremmé, ahol egy 7.1.4 konfigurációjú Dolby Atmos hangrendszert állítottak fel a közel 30 fős hallgatóság számára.

A hangobjektumokat megszólaltató háromdimenziós hangteret a fülsíkban 7 kompakt, ám mégis magas hangnyomás előállítására képes S360, a magasban pedig 4 a Genelec The Ones szériába tartozó, tökéletes pontforrás 8351 (annak is legújabb B változata) állította elő. Az alacsony-frekvenciás hangeffekteket (LFE) két 7382 mélynyomó keltette.

A felsoroltak mindegyike a Genelec Smart Active Monitoring (SAM™) termékcsaládjának része, így hálózatba kapcsolva a Genelec Loudspeaker Manager (GLM™) szoftverével konfigurálható, vezérelhető a belőlük kialakított hangrendszer, és a mérőmikrofonos AutoCal™ használatával automatikusan a hangsugárzók elhelyezésének és a lehallgatási környezet akusztikai körülményeinek megfelelően kalibrálható is. Mindezt természetesen nagy gondossággal meg is tették a bemutatóra összeállított hangrendszeren is a Genelec munkatársai.

A Genelec kutatás-fejlesztési igazgatója Dr. Aki Makivirta bevezető előadásában áttekintést nyújtotta a háromdimenziós körülölelő hangot reprodukáló technológiákról és a Genelec ezekhez való hozzájárulásáról. S aztán következett a hangos bemutató.

A működő hangrendszer által nyújtott élményt szavakkal nehéz visszaadni, de akik ismerik a Genelec hangsugárzók szinte a teljes hallható tartományban reprodukált analitikusan precíz hangját, ami a velük megszólaltatott hangtér lokalizációs pontosságára fokozottan jellemző, az talán el tudja képzelni mindezt magassági elemekkel kiegészülő 3D hangokkal is. A megszólaltatott hanganyagok – melyek között volt filmrészlet Dolby Atmos hangsávval tele hatásos térben mozgó hangobjektummal és hanghatással, kifejezetten a 3D hangrendszerhez kevert elektronikus valamint élőben rögzített zene és speciális mikrofonozással felvett környezeti és más hangok – mindegyike tisztán, tökéletes dinamikával és meggyőző pontosságú térbeli leképzéssel szólaltak meg.

A bemutató előtt kérdésre válaszolva Dr. Aki Makivirta elmondta, hogy rövidesen megjelenik a márka első Smart IP Audio platformot alkalmazó hangsugárzója, és a technológia házi alkalmazásának lehetőségén is dolgoznak már.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .