Google TV: a platform működik

1. Oldal

A hivatalos weboldal megnyitásával, a tartalomszolgáltató partnerek valamint a funkciók bemutatásával a Google TV elindult az USA-ban, és már kapható a platformon alapuló első termék a Logitech Revue set-top box.
Google_TV_200px.jpgLassan öt hónapja mutatkozott be a hagyományos TV műsorterjesztést a világhálóval kombináló platform, a Google TV. A hét elejétől már elérhető a Google TV hivatalos weboldala, amely először nyújt mélyebb betekintést erről az úgymond „Web a TV-n” platformról.

A platform amellett, hogy a keresőmezőbe írt kulcsszavak alapján megkeresi, felsorolja és elérhetővé teszi az összes érdeklődésünk tárgyát képező műsort – legyen az a műholdas vagy kábeltévé szolgáltató által továbbított, vagy az interneten fellelhető tartalom – Google Chrome böngészővel és Android alapú alkalmazásokkal valamint a teljes internet elérésével weboldalak közötti navigálást is lehetővé tesz, hogy azokról web-videókat, képeket nézegethessünk, Flash játékokat játszhassunk, cikkeket olvashassunk, vagy barátainkkal cseveghessünk, s mindezt nagyképernyőn.

Úgy tűnik a nagy tévétársaságoknak aggodalmai ellenére sok partnert sikerült az USA-ban megnyerni, hogy a Google TV platformhoz illeszkedve, azon keresztül is értékesítse és terjessze tartalmait. A Turner Broadcasting TBS, TNT, CNN, Cartoon Network Adult Swim weboldalait már optimalizálta a Google TV-hez, és a The New York Times, a USA Today, a VEVO, a Pandora, a Napster, a Twitter, és a Blip.TV is kidolgozta Google TV alkalmazását. Természetes szépszámú prémium tartalom elérése is lehetséges az HBO, az Amazon Video on Demand és a Netflix jóvoltából.

Az NBC Universal által kifejlesztett CNBC RealTime alkalmazás valós idejű személyre szabható tőzsdei információkat és híreket kínál, az NBA Game Time alkalmazással pedig a kosárlabda liga mérkőzéseinek eredményei követhetőek ugyancsak valós időben és még a kedvenc csapatunk videoklipjei is nézhetőek.

Mindez persze csak a kezdet, mert várhatóan egyre több weboldal fejleszti majd alkalmassá tartalmait és alkalmazásait a televíziós megjelenéshez.

A Google TV távirányítható bármely okostelefonnal és olyan funkciókat is kínál, mint a „flinging”, azaz „átdobás”, ami lehetővé teszi, hogy gombnyomásra egy Android telefonról tartalmat küldhessünk át a TV-re. A kép-a-képben megjelenítés használható alkalmazások, a Web, vagy streaming video nézése közben is.

Logitech Revue.jpg
Az első, az USA-ban 300 dollárért (kb. 60.000 Ft) már megrendelhető Google TV készülék a Logitech Revue set-top box. Ez a kompakt, plug-and-play doboz a legegyszerűbb esetben HDMI kimenetén HDTV-hez csatlakozik, HDMI bemenetén pedig egy kábeltévé- vagy műholdvevő egység jelét fogadja. Ethernet csatlakozón vagy vezeték-nélkül kapcsolódhat a Revue hálózathoz és van két USB csatlakozója is. A Logitech a dobozhoz mellékel egy billentyűzettel kombinált vezeték-nélküli távirányítót, ami a Google TV funkciók kezelése mellett a TV-t, vevőkészüléket, DVR-t, hálózati PC-t és minden otthoni szórakoztató komponenst képes vezérelni – erre a gyártó Harmony platformja és két IR meghajtó biztosít lehetőséget. A doboz DLNA médiaszerverről vagy USB-n át médiafájlok lejátszására is képes.

A Google TV-vel felszerelt első Sony televízió és Blu-ray lejátszó – az előbbi az IFA kiállításon már látogató volt – október 12-én mutatkozik be az USA-ban. Európába csak jövőre jutnak ela platformra épülő első készülékek és álakul ki a tartalomszolgáltatói és alkalmazási háttér.

Kapcsolódó linkek:

A nagy amerikai tévétársaságoknak nem tetszik a Google TV
Google TV: vannak még kérdőjelek
Májusra kész az első Google TV platformos Sony TV?
A Sony és az Intel is partner a Google TV projektben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .