Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)

A hangsugárzók elhelyezés és beállítása

A GYAKORLAT

Nem ritka, hogy az új házi-mozi büszke tulajdonosa csalódott, mert a berendezés nem elvárásainak megfelelően működik. Ezért azonban többnyire nem a berendezések minősége vagy esetleges hibája a felelős. Gyakran egyszerűen elhárítható, apró dolgok akadályozzák a kívánt házi-mozi látvány- és hangélmény elérését.

A hangsugárzók elhelyezése és beállítása

A legfontosabb a hangsugárzók megfelelő elhelyezése. A cél a hangmérnök által a stúdióban kevert hangtér – ami a műsorhordozó jóvoltából házi-mozink hangrendszerén megszólal – lehetőleg minél tökéletesebben reprodukálása. Ehhez megközelítően úgy kell elhelyeznie a front és surround hangsugárzókat, ahogy az a stúdióban is szokásos. A hangsugárzók megfelelő elhelyezéséről szól A házi-mozi hangja 3. fejezete.

A hangsugárzók által keltett hangteret meghatározó módon befolyásolják a házi-mozi helyiség falairól, plafonjáról és padlójáról visszaverődő hangok. A hallgatás helyéhez ugyanis nemcsak a hangsugárzókból származó úgynevezett direkthangok, de az említett felületekről visszaverődő hangok is eljutnak. Ezek a visszavert hangok általánosságban csak gondot okoznak és ezért minden eszközzel arra kell törekedni, hogy javítsuk a direkthangok arányát a visszavert hangokhoz képest. A visszavert hangok csökkentésének egyik módszere a csillapítás. A házi-mozi helyiség határoló felületeit burkoló anyagok lehetőleg csillapítsák a hangot. A függönyök, kárpitok, szőnyegek, álmennyezet alkalmazása ajánlott, a nagy kő csempe és vakolt tégla vagy beton felületek viszont kerülendőek. Az igazán nagy hangvisszaverő felületeket mindenképpen érdemes utólag bútorokkal tagolni, hogy azok a visszaverődéseket legalább „szétszórják”. A direkt hangok arányát úgy is növelhetjük, hogy a hangsugárzókat minél közelebb helyezzük a hallgatás helyéhez és minél távolabb a visszaverő falaktól (ez is indokolja a „házi-mozi sziget” koncepcióját).

Az elhelyezésnél lényeges a szimmetria, de nemcsak a hangsugárzókra vonatkozik ez, hanem az egész helyiségre. Ha például a helyiség két oldalfalán helyezünk el dipólus surround sugárzókat, akkor ezen falaknak a nézés/hallgatás tengelyére szimmetrikusaknak (azonos méretűeknek, felületűeknek, távolságúaknak) kell lenniük.

Lásd mindezekről részletesen a Házi-mozi hangsugárzók elhelyezése és a szoba akusztikai kölcsönhatásai című cikket.

A hangtér kialakításában fontos szerepet játszik az öt, hat vagy hét fő hangcsatorna és a „.1”-edik alacsony frekvenciájú effekt-csatorna kiegyenlített megszólalása. Nem jó, ha a surround csatornák túl hangosak, mert teljesen eluralhatják a hangképet, ha túl halk a centercsatorna, mert nem lesz érthető a dialógus, ha túl sok a mély-hang, mert elnyomja a középhangokat, pedig a legtöbb hangrészlet éppen ebbe a frekvenciatartományba esik. A hangrendszer mindenegyes csatornájának pontos szintbeállításával kerülhetőek el ezek a problémák. Az egyes csatornák hangerejének a hallgatás helyén kell azonosnak lennie. Ezt a beállítást ma már a jobb AV vevőerősítők mérőjellel (ez az a sistergés szerű un. „rózsazaj”), sőt mérőmikrofonos kalibráló-rendszerrel segítik.

2 hozzászólás “Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)” bejegyzéshez

  1. Sziasztok. Milyen hangfalat ajánlanátok egy Onkyo tx rz 810-es házimozi erősítőhöz?

    1. Szia!

      Hangsugárzókat a szoba méretéhez, a hallgatási távolsághoz és azok elhelyezési lehetőségeihez ajánlatos választani, nem az AV vevőerősítőhöz. Maga az TX-RZ810 THX® Select2 minősítésű, ami azt jelenti, hogy teljesítménye elegendő egy kb. 56 köbméteres szobában működő max. 4 m hallgatási távolságú hangrendszer meghajtásához. A Házi-mozit, okosan I. részt tanácsos lenne elolvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .