Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)

A berendezések csatlakoztatása, kábelezése

A berendezések csatlakoztatása, kábelezése

A házi-mozi kép- és hangminőségét döntően befolyásolja a berendezések megfelelő összekötése. Hiába költ temérdek pénzt a készülékekre, ha azokból „nem tudja kihozni a maximumot”, mert gyenge minőségű kábellel, rosszul szerelt csatlakozóval, netán nem a legjobb kép- és hangminőséget biztosító módon köti össze azokat.

A gondosság mellett mindez pénzbe is kerül. A készülékek árával és teljesítményével arányosan érdemes áldozni a csatlakoztatásra, kábelezésre. Felesleges például a drága hangszórókábel az olcsó, kis szatellit hangsugárzókhoz, de az is nagy baklövés, ha a milliós értékű vetítőt egy néhányszáz forintos kompozit videojel-kábellel köti össze a műsorforrással, mikor mindkettőn van HDMI csatlakozó is. A csatlakoztatásra, kábelezésre körülbelül a házi-mozi teljes költségvetésének 5 – 10%-át ésszerű elkölteni. Érdemes a csatlakozókkal készre szerelt vezetékek közül választani. Ezek széles választékban és árskálán kaphatóak és az árak többnyire jól tükrözik a minőséget. Minél nagyobb távolságba kell vezetni egy audió- vagy videojelet, annál jobb minőségű vezetékre van szükség!

Törekedjen arra, hogy a készülékeket mindig a lehető legjobb minőségű jelátvitelt biztosító módon csatlakoztassa. A kép- és hanginformációt továbbító video- és audiojelek számos formája létezik. Ezek eltérő sávszélességű átvitellel, analóg vagy digitális módon, más-más minőségben továbbítják a kép- és hangjelet. (A különböző képjel-átviteli és csatlakoztatási módokról és a progresszív képfrissítésről szólnak a Mi a csuda az az RGB, komponens és S-Video? Mire jó a DVI?, A HDMI és a Videó sorfelbontás és progresszív képfrissítés című cikkek.)

A videojel átviteli módok képminőség szempontjából az alábbi sorrendbe állíthatóak: #1 digitális videó (HDMI), #2 analóg RGBHV videó (PC-VGA), #3 progresszív vagy váltott-soros képfrissítésű komponens videó (Y,Pb/Cb,Pr/Cr), #4 RGB komponens videó (SCART), #5 S-Video (Y/C), #6 kompozit (összetett) videó.

A fenti listában szereplő, a vetítők, LCD- és plazmaképernyők többsége által megjelenített analóg RGBHV videojel a személyi számítógépek (PC) grafikus képjelei, melyek a hagyományos televíziózás videojeleivel nem kompatibilisek. Ezért – bár mindkettő analóg RGB jeleket továbbít – ne is próbálkozzon a PC grafikus kártyájának VGA kimenetét összekötni a TV SCART bemenetével.

Az audiojel átviteli módok hangminőség tekintetében az alábbiak szerint állíthatóak sorrendbe: #1 digitális sokcsatornás tömörítetlen audió (i.LINK, Denon Link, HDMI), #2 analóg sokcsatornás audió (csatornánként külön kábelen vezetve), #3 digitális sokcsatornás Dolby Digital / DTS / MPEG2 tömörített audió (optikai, koaxiális), #4 analóg sokcsatornás mátrixkódolt audió (Dolby Surround).

A hangminőség szempontjából a hangszórókábel sokféle tulajdonsága meghatározó (a vezető anyaga, az elemi vezetőszálak szerkezete, a szigetelők anyaga és az egész kábel szerkezete stb.), de a legfontosabb a vezető keresztmetszetének nagysága. A minőségi megszólaláshoz ugyanis fontos a magasan tartott erősítő csillapítási tényező (Damping Factor) és a minimális teljesítményveszteség, aminek érdekében a hangszórókábel keresztmetszetét megfelelően nagyra kell választani. Minél hosszabb a hangszórókábel és minél kisebb a vele csatlakoztatott hangsugárzó impedanciája, annál nagyobb keresztmetszetű hangszórókábelre van szükség.

Minimális hangszórókábel keresztmetszetek
Minimális hangszórókábel keresztmetszetekHa lehetséges, használjuk a legnagyobb keresztmetszetű hangszórókábelt, amit az erősítő és hangsugárzó szorító csatlakozói fogadni képesek!

2 hozzászólás “Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)” bejegyzéshez

  1. Sziasztok. Milyen hangfalat ajánlanátok egy Onkyo tx rz 810-es házimozi erősítőhöz?

    1. Szia!

      Hangsugárzókat a szoba méretéhez, a hallgatási távolsághoz és azok elhelyezési lehetőségeihez ajánlatos választani, nem az AV vevőerősítőhöz. Maga az TX-RZ810 THX® Select2 minősítésű, ami azt jelenti, hogy teljesítménye elegendő egy kb. 56 köbméteres szobában működő max. 4 m hallgatási távolságú hangrendszer meghajtásához. A Házi-mozit, okosan I. részt tanácsos lenne elolvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .