HDBaseT: végleges a szabvány 1.0-ás specifikációja

1. Oldal

Kész a tömörítetlen HD video, audio, 100BaseT Ethernet, tápellátás és vezérlőjelek (5Play) CAT5e/6 LAN kábelen zajló átvitelére alkalmas HDBaseT szabvány alapspecifikációja, és a mögötte álló szövetség hivatalosan is megalakult.


A tömörítetlen nagy-felbontású multimédia tartalmak házon belüli kábeles továbbítására szolgáló HDBaseT™ technológia promóciójára és szabványosítására létrejött iparági szövetség, a HDBaseT Alliance bejelentette formális megalapítását. A szövetséget az LG Electronics, a Samsung Electronics, a Sony Pictures Entertainment és a Valens Semiconductor alapítja meg, mely cégek mindegyike képviselteti magát a szövetség igazgatótanácsában. A szövetség bejelentette a HDBaseT 1.0 alapspecifikáció véglegesítését is.

HDBaseT_Valens.jpg
A HDBaseT technológia sarokköve a „5Play”, az a páratlan képesség, amely egyesíti a teljes tömörítetlen HD video, audio, 100BaseT Ethernet, tápellátás és különböző vezérlőjelek továbbítását egy maximum 100 méteres CAT5e/6 LAN kábelen. A HDBaseT olyan sávszélességgel rendelkezik, amely a legnagyobb videofelbontást, a teljes HD 3D-t és a 2Kx4K formátumokat is támogatja. A HDBaseT elsőként nyújt mindent az egyben csatlakoztatást, így például a TV egy csatlakozón keresztül kaphatja a tápfeszültséget, a video/audiojeleket, az internetet és a vezérlőjeleket ugyanabból a kábelből.

A HDBaseT lehetővé teszi hálózati források – mint digitális videorekorderek (DVR), Blu-ray lejátszók, játékkonzolok, PC-k és mobileszközök – több különböző helyen lévő képmegjelenítőhöz való közvetlen csatlakoztatását. Például egy DVR az otthonunkban lévő több TV-hez is csatlakozhat. Így egy hálózat hozható létre, ami láncba fűzött vagy csillagpontos topológiát követő készülékekből áll, és a fogyasztók otthonaiban éppúgy alkalmazható, mint üzleti célra, például egy digitális tájékoztató hálózatként.

A HD multimédiás tartalmak otthoni elosztására-továbbítására szolgáló technológiák iránti igény szülte a HDBaseT szabványt, és a HDBaseT Alliance által kidolgozott 1.0-ás digitális összeköttetési specifikáció megfelel a fogyasztói igényeknek és a piaci követelményeknek. A HDBaseT növeli a tömörítetlen HD multimédia tartalmak átviteli távolságát, kiterjeszti annak elosztását, egyszerűsíti az installációt és végül, de nem utolsósorban csökkenti a rendszer összköltségét.

A specifikáció véglegesítése utat nyit a HDBaseT termékek piaci megjelenésének. A HDBaseT Alliance feltételezése szerint az első ilyen termékek 2010 második felében válhatnak elérhetővé, a HDBaseT technológia nagyobb mértékű adaptálására 2011-ben kerülhet sor. A specifikáció licence is 2010 második felében lesz elérhető. Már zajlik a „HDBaseT Alliance Compliance Program” (megfelelőségi program) kidolgozása is. A szövetség egy logóhasználati- és licencprogram formalizálását tervezi, hogy a fogyasztók felismerhessék az együttműködésre alkalmas HDBaseT eszközöket a piacon.

Kapcsolódó linkek:

HDBaseT: új vezetékes HD továbbító szabványra szövetkezve
HDMI 1.4: Ethernet támogatással és sok más új funkcióval
Nagyfelbontású audió, videó és internet egy Etherneten kábelen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .