Toshiba HD-E1 és HD-XE1 HD-DVD lejátszók az európai piacra (frissítve)

1. Oldal

A második generációs Toshiba HD-DVD lejátszókról szóló pletykák igaznak bizonyultak. A berlini IFA-n hivatalosan is bejelenték a két új modellt.
A Toshiba HD-E1 és HD-XE1 hivatalos bemutatására szeptember 2-én szombaton került sor, Yoshihide Fujii a Toshiba Digital Media elnök-vezérigazgatója tárta a nyilvánosság elé a tényeket. Az alábbi információk részben a német Toshiba által kiadott prospektusból, részben a HD DVD Promotion Group sajtótájékoztatójáról származnak.

hd-e1-feloldal_400px.jpg

HD-E1_500px.jpg
Ezek szerint a fenti képeken látható HD-E1 novembertől lesz kapható 599 euróért, és támogatja a 720p, 1080i videojel formátumokat, a Dolby Digital, DTS, mellett a Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD és DTS-HD audio formátumokat is kezeli. HDMI 1.2-es és komponens (YUV) videojel kimenete mellett optikai digitális audio kimenetettel is rendelkezik majd.

HD-XE1_500px.jpg
A decemberben megjelenő HD-XE1-ért 899 eurót kell várhatóan fizetni. 1.3-as verziójú HDMI kimenetén már 1080p nagyfelbontású videojel formátumú jelet is kiad, és 297MHz/12-bites videó D/A konvertert építenek bele. Ha arra van szükség koaxiális és optikai digitális, valamint dekódolt 5.1-csatornás analóg audiojel kimenetet is találunk rajta. A képen látható, hogy két USB csatlakozó is van az előlapon.

Mindkét új modell lejátssza majd a hagyományos DVD-ket is, akár 720p/1080i-re, a HD-XE1 1080p-re is felskálázva. Firmware frissítés és interaktív funkciók céljára mindkettő hátlapján találunk majd Ethernet hálózati csatlakozót.

A Toshiba jelenleg nem tervezi HD-DVD lejátszóiban a régiókódolás használatát. Vagyis az európai modellek képesek lesznek lejátszani az egyelőre jórészt az USA-ban megjelenő HD-DVD lemezeket is. A Blu-ray Disc régiókódolási rendszere – a jelenlegi DVD-ket követve – három elkülönült zónával működik majd.

A HD-DVD európai indulását fémjelző berlini sajtókonferencián azonban a filmkiadásban érdekelt független, elsősorban francia forgalmazók részéről megfogalmazódott a régiókódolás igénye. A HD-DVD fejlesztésben koordináló szerepet játszó DVD Forum már dolgozik a régiókódoláson.

Az európai piacra szánt HD-DVD lejátszók először Németországban lesznek kaphatóak, majd valamivel később Angliában, Franciaországban, Ausztriában és Svájcban is megjelennek a készülékek. Skandináviába és a Dél-Európai országokba csak ezt követően kezdődik meg eladásuk. Hogy a többi európai országban mikor lesznek kaphatóak a HD-E1 és a HD-XE1 még nem tudni, de elérhetőségüket minden bizonnyal befolyásolja majd az, hogy az észak-amierikai és a távol-keleti piacokon is megjelenik majd ezeknek a második generációs készülékeknek megfelelő változatai.

Kapcsolódó linkek:

Sony: még nem gyártják a PS3-at, de jönnek az 50GB-os Blu-ray lemezek
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete
Az EU nem hivatalosan vizsgálódik a HD-DVD és Blu-ray Disc körül
Hibás a Samsung Blu-ray Disc lejátszó?
Toshiba: jelentős veszteség a HD-DVD lejátszókon
A Panasonic és a Philips is hivatalosan bejelentette Blu-ray Disc lejátszóit
Toshiba RD-A1 HD-DVD rekorder 1 TB merevlemezzel
Samsung: már az üzletekben az első Blu-ray Disc lejátszó
A Sony és a Pioneer is később jelenik meg első Blu-ray Disc lejátszójával
Régiókód a HD-DVD-Video lemezeken is
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .