HDMI 2.1: vagy csak „többé nem létező HDMI 2.0”?

Komoly zavart okozhat, hogy a gyártók HDMI 2.1 kompatibilisként hirdethetik készülékeiket akkor is, ha azok csak a HDMI 2.0-nak felelnek meg és egy új HDMI 2.1 funkciót sem támogatnak.


Ismert, hogy a HDMI 2.1 új funkcióinak egy része megvalósítható akár egy firmware-frissítéssel is, és például egy 4K TV 18 Gigabit/sec adatátviteli sebességű HDMI 2.0 csatlakozással tudhatja az eARC vagy az ALLM opcionális HDMI 2.1 funkciókat, mert ezek visszafelé kompatibilisek lehetnek a készülékben alkalmazott chipkészlettel. Sokak véleményével szemben a szabványnak való megfelelőséget ellenőrző HDMI Licensing LLC szerint az ilyen csatlakozásról is hirdethető, hogy HDMI 2.1, pedig nem rendelkezik a HDMI 2.1 által a magas felbontású és képsebességű 4K120Hz vagy 8K60Hz videojelek továbbításához szükséges sávszélességgel.

HDMI 2.1

Úgy tűnik, hogy ez a félrevezető gyakorlat a jövőben általánossá válhat. A TFTCentral cikke szerint a HDMI Licensing Administrator (HDMI.org) szervezet kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a gyártók már akkor is állíthatják, hogy termékük csatlakozása HDMI 2.1, ha az új verziójú interfész egyetlen új funkcióját sem támogatja. Ennek az az oka, hogy úgymond „a HDMI 2.0 már nem létezik”.

A cikk idézi a HDMI Licensing Administrator kérdéssel kapcsolatos válaszát. Eszerint:

  1. A HDMI 2.0 már nem létezik, és az eszközök(ről) nem állítható a v2.0-nak való megfelelés, mivel erre már nem hivatkoznak.
  2. A HDMI 2.0 funkciói már a 2.1 részhalmazát képezik.
  3. A HDMI 2.1-hez kapcsolódó összes új képesség és funkció opcionális (köztük az FRL, a nagyobb sávszélességek, a VRR, az ALLM és minden más)
  4. Ha egy eszköz a 2.1-nek való megfelelést állítja, akkor azt is fel kell tüntetnie, hogy az mely funkciókat támogatja, hogy „ne legyen félreértés”.

A cikket valójában az inspirálta, hogy egy Xiaomi által HDMI 2.1 csatlakozóval hirdetett új LCD monitorról – pontosabban leírásának apró betűs lábjegyzetéből – kiderül, hogy az egy új  HDMI 2.1 funkciót sem támogat. Korábban ezt a monitort HDMI 2.0 csatlakozással hirdették volna, de ez már nem lehetséges, pedig csak a korábbi Transition Minimised Differential Signalling (TMDS) jelátviteli technológiát tudja, a HDMI 2.1 új, úgynevezett Fixed Rate Link (FRL) rendszerét nem, amivel az adatátviteli sebesség 18 Gigabit/szekundumról 40 illetve 48 Gigabit/szekundumra növekszik.

A Xiaomi tehát valójában megfelelően járt el. A The Verge számára nyilatkozó HDMI.org szóvivő Douglas Wright szerint: „Az eszközöket már nem lehet a 2.0-ra tanúsítani. Mindannyian attól függünk, hogy a gyártók és a viszonteladók helyesen adják meg, hogy az eszközeik milyen funkciókat támogatnak.”

A TV-k, monitorok, médialejátszók, játékkonzolok és egyéb készülékek gyártóinak tehát továbbra is fel kellene tüntetniük, hogy azok támogatnak-e valamely új HDMI 2.1 funkciókat. De mi van, ha nincsenek ilyenek, akkor mit kéne pontosan megadniuk? Ha a specifikációs adatlapon egyszerűen csak a HDMI 2.1 szerepel, de az nem, hogy a készülék nem tudja a magasabb 40/48 Gigabit/sec adatátvitelt biztosító Fixed Rate Link (FRL) jelátvitelt és nem támogatja se a Dynamic HDR (lásd HDR10+, Dolby Vision), se az enhanced Audio Return Channel (eARC), se a Variable Refresh Rate (VRR), se a Quick Media Switching (QMS) , se a Quick Frame Transport (QFT), se az Auto Low Latency Mode (ALLM) se a Display Stream Compression (DSC) funkciókat – vagyis csak „többé nem létező HDMI 2.0” -, akkor az biztosan sok vásárlót megzavar. A korrekt egy tételes felsorolás lenne, melyből egyértelműen kiderülne, hogy az előzőekben felsoroltak közül melyeket tudja illetve nem tudja az adott eszköz úgymond HDMI 2.1 csatlakozása.

Táblázat a HDMI verziók funkcióiról:

HDMI vrziók funkciói

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .