HDR10+: az első tartalmak az Amazonon egyelőre csak 2017-es Samsung TV-ken

Mától az Amazon mintegy 100 HDR10+ formátumú tévéműsort és filmet kínál, melyek kezdetben a 2017-es Samsung TV-ken, de jövőre már más márkák TV-in is nézhetőek.A Netflix is nyitott az új HDR formátumra.


A Samsung sajtóközleménye szerint, ma debütálnak hivatalosan az első nagy dinamikatartományú tartalmak a Samsung által kidolgozott és a Dolby Vision alternatívájának szánt HDR10+ formátumban. Ahogy a Dolby Vision úgy az új HDR10+ is dinamikus metaadatokat használva jelenetenként optimalizálja a képmegjelenítést, de az utóbbi licencdíj nélkül használható nyílt szabvány.

Eddig még nem volt az idén áprilisában bejelentett HDR10+ formátumban elérhető tartalom, mától viszont az Amazon 100 ilyen tévéműsort illetve filmet kínál, többek között a The Grand Tour autós magazin, a The Tick és a The Man in the High Castle epizódjait.

Jelenleg ezek a tartalmak csak a 2017-es Samsung TV-ken élvezhetőek. A márka korábban azt ígérte, hogy a 2016-os TV-in egy ez év második felében megjelenő firmware frissítéssel teszi működőképessé a HDR10+ támogatást, de ez egyelőre várat magára.

Más márkák TV-in ugyanezek a műsorok és filmek vagy az alap HDR10 vagy Dolby Vision formátumban érhetőek el. A Panasonic és a Philips már bejelentették, hogy TV-ik HDR10+ támogatást kapnak, de hogy ez csak a jövőben megjelenő modellekre vagy egy firmware frissítéssel a már forgalomban lévőkre is vonatkozik-e, az még kérdéses.

A hollywoodi stúdiók közül a 20th Century Fox tett ígéretet az alternatív formátum támogatására, és részese is a HDR10+ szövetségnek, mely a formátum népszerűsítésére és egy minősítési program felállítására jött létre. Az Amazon nem része a szövetségnek.

Egyelőre más tartalomszolgáltatók még nem támogatják a HDR10+ formátumot, de a közelgő CES 2018 alkalmával több bejelentést várunk. A Netflix egy kommentárban például úgy nyilatkozott, hogy nyitott az új, nagy dinamikatartományú szabvány  támogatására, de jelenleg még nincs konkrét terv ezzel kapcsolatban, amit indokol, hogy viszonylag még kevés készülék alkalmas a formátum kezelésére.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .