HDR10+: a Philips (TP Vision) is az új HDR formátum mögé áll

A Philips TV-k európai gyártója, a TP Vision a Dolby Vision helyett minden 2018-as TV-jébe a HDR10+ formátum támogatását építi be, és bizonyos a 2017-es TV-k is kapnak egy ilyen firmware frissítést.


Samsung által kifejlesztett nyílt HDR10+ formátum a Dolby Vision alternatívája lehet. Az év elején a Samsung, a Panasonic és a 20th Century Fox a formátumot támogató szövetséget alapítottak, és most már az európai Philips TV-k gyártója, a TP Vision is csatlakozik hozzájuk.

Danny Tack a TP Vision termékstratégiai és tervezési igazgatója úgy nyilatkozott egy magazinnak, hogy: „Ütemterv szerint haladunk a HDR10+ 2018-as Philips HDR TV-kbe integrálásával, és egy szoftverfrissítésen a 2017-es modellekhez.”

HDR10+ formátumú tartalmak tekintetében figyelemre méltó, hogy azt még nem támogatja a Google Android TV, ami a Philips Smart TV-k operációs rendszere. A már a Philips TV-kben is működő Android 7.0 (Nougat) verziótól kezdve a Google technikailag támogatja HDR10, Dolby Vision és HLG formátumokat, de azt az egyes gyártók döntik el, hogy a készülék végül mit támogat. Természetesen a cég választhatja, hogy a HDR10+ először csak HDMI bemeneten keresztül támogatott, aminek meg kell felelnie a HDMI 2.0b specifikációnak.

Ahogy a Dolby Vision, úgy a HDR10+ is dinamikus metaadatokat kezel, ami azt jelenti, hogy a HDR videó reprodukálása jelenetenként vagy akár képkockánként optimalizálható, javítva az árnyalati részleteket, valamint a fényes kiemeléseket a képben.

Mostanra már elég jelentős Dolby Vision támogatói háttér és szépszámú tartalom áll rendelkezésre, a HDR10+ formátum  azonban ezzel nem dicsekedhet. A 20th Century Fox mellett az Amazon ígéri a HDR10+ támogatását is. A szeptemberi IFA kiállításon a Blu-ray Disc Association arról számolt be, hogy zajlanak a tárgyalások a HDR10+opcionális formátumként való szabványba történő beemeléséről.

Nyilvánvaló, hogy a HDR10+ néhány évvel le van maradva a Dolby Vision mögött, de ahogy egyre többen támogatják, úgy vesz lendületet a formátum.

Kapcsolódó linkek:

Philips: itt az Android 7.0 (Nougat) a 2016-2017-es TV-kre
HDR10+: szövetség az új HDR formátum mellett
Samsung: itt a nyílt HDR10+ dinamikus metaadatokkal
Dolby Vision: 5 TV gyártó, 6 stúdió partner és 100-nál több film
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .