Helikopteres antennarekonstrukció Budapesten

1. Oldal

Ma látványos szakaszához ért a digitális földfelszíni televíziós (DFT) hálózatok kiépítése: a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomáson sor került a meglévő antennarendszer rekonstrukciójára, melynek keretében helikopteres beemelésre került sor.
Az Antenna Hungária kötelezettségnek megfelelően szeptember 11-én a budapesti Széchenyi-hegyi adótoronnyal megkezdte az antennarendszerek rekonstrukcióját annak érdekében, hogy a MinDig TV digitális földfelszíni televíziós (DFT) sugárzás decemberben elindulhasson.

A munka eddigi leglátványosabb eseményeként, szeptember 22-én hétfőn sor került az antennatorony tetején lévő antennarendszer leszerelésére és az új antenna sikeres helikopteres beemelésére.

Az Antenna Hungária a Kathrein-t bízta meg a budapesti UHF-antenna rekonstrukciójának elvégzésével. A német cég mérnökei az elvárásoknak megfelelő 12 szintes antennarendszert terveztek, amely a simulcast időszak (egyidejű analóg és digitális műsorsugárzás) és azt követő DVB-T sugárzás követelményeinek is megfelel.

ahhel_sor.jpg
A Kathrein megbízásából a szerelési feladatot a berlini Turmbau Steffens & Nölle (TSN) végezte el, így az antenna rekonstrukcióját is. A TSN a svájci Heliswiss céget bízta meg a helikopteres emelési munkálatok elvégzésével. A speciálisan erre a célra Svájcból érkezett, orosz gyártmányú Kamov KA32 A12 típusú helikopternek egy több mint 3,5 tonnás szerkezetet kellett felemelnie. A munka elvégzéséhez szükség volt a helikopter azon különleges képességére is, hogy ezt az óriási súlyt egy helyben állva, mozdulatlanul az antenna végleges rögzítéséig képes volt megtartani a levegőben. Az „európai súlyrekorder” helikopter különlegessége, hogy két turbina hajtja a különálló rotorokat és maximum 5 tonnát képes a magasba emelni.

Kapcsolódó linkek:

Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit
A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről
Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .