Hírek a NICT 508 centis szemüveg nélküli 3D képernyőjéről

1. Oldal

A National Institute of Information and Communications Technology (NICT) a CEATEC-en is kiállította 508 centis (200 inch) 3D képmegjelenítő rendszerét, ami mindkét szemnek teljes HD felbontású szemüveg-nélkül látható 3D képet állít elő.
A NICT által a JVC Kenwood Corp. együttműködésével fejlesztett úgymond „pusztaszemmel” azaz szemüveg-nélkül nézhető 3D képmegjelenítő rendszer 2008 óta látható a CEATEC kiállításokon. A rendszer legújabb februárban bejelentett 508 cm (200 inch) képátlójú változata a 64 felhasznált vetítővel már olyan drasztikusan növelte a pixelszámot, hogy az előállított 3D kép érzékelhető felbontása 1920 x 1080 képpont, és vízszintesen 57 parallaxissal rendelkezik. Ez elegendő ahhoz, hogy egyenletes legyen az úgynevezett mozgásparallaxis, vagyis az a sztereoszkópikus hatás, amit a néző akkor érzékel, ha különböző képeket lát függően attól, hogy milyen szögből nézi a képernyőt.

A kereskedelemben kapható 3D TV-k speciális szemüveggel állítják elő a 3D videoképet két különböző szögből látott képet mutatva a bal- és jobbszem számára. A szemüveg-nélkül nézhető 3D TV-k minden szögből kettő és kilenc közötti képet mutatnak.

NICT_508cm_szemubegnelkuli_3D_kepernyo.jpg
A NICT jelenlegi rendszere azonban egyszerre 57 képtípust jelenít meg – ahogy 57 különböző szögből láthatóak a képek – sűrűn egymás mellett. 5,5 méterre a képernyőtől a kép minden alkalommal változik, ahogy a nézőpont vízszintesen 2,3 centiméterrel elmozdul. A képek ezen sűrűsége azonban csak egy viszonylag szűk szögtartományból látható (a szem tengelye és a képernyő által bezárt szög 90 ± 6,75 fok lehet), vagyis egy mindössze 1,3 méter széles sávban az 5,5 méterre lévő képernyőtől.

A tervezők szerint a két emberi szem közötti átlagosan 7,5 cm távolságon belüli elmozduláshoz legalább három vagy több képnek kell megjelennie, különben nem lehet egyenletes mozgásparallaxist előállítani. Ha nem lennének ilyen sűrűn a képek, akkor a néző vízszintesen mozogva ugyanazon képet látná mind a bal- mind a jobbszemével, ami a sztereoszkópikus kép szétesését eredményezné.

A NICT azt tervezi, hogy még idén a vetítők számának drasztikus emelésével a teljes pixelszámot több mint egy milliárdra növelve az említett szögtartományt a háromszorosára a nézésre alkalmas sáv szélességét pedig nagyjából 4 méterre bővíti.

A képmegjelenítő rendszer fejlesztése immár a kereskedelmi hasznosítás fázisában jutott, és a NICT beszámolója szerint egyre nagyobb számban érdeklődnek utána különböző cégek és intézmények, különösen autógyártók.

Kapcsolódó linkek:

Kész a legnagyobb 508 centis szemüveg nélküli 3D képernyő
HoloVizio szemüveg nélküli 3D mozi-rendszer LG vetítőkből
Apple: szemüveg nélkül látható 3D kép több néző számára
Szemüveg nélküli 3D kép prizmamintázatú vetítővászonról
3D megoldások a japán CEATEC 2008 kiállításon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .