Kész a legnagyobb 508 centis szemüveg nélküli 3D képernyő

1. Oldal

A japán National Institute of Information and Communications Technology (NICT) által kifejlesztett 508 centis (200 inch) 3D képernyőn egyszerre több néző mozogva, szemüveg-nélkül láthatja a természetesnek tűnő 3D nagyfelbontású képet.
A NICT ultra-realisztikus kommunikációs rendszerének részeként fejlesztett szemüveg nélküli 3D képernyőjét először a CEATEC 2008 kiállításon mutatták be. A több néző által szabad szemmel látható térhatású képet több vetítővel létrehozó rendszer sokban hasonlíthat a hazánkban fejlesztett HoloVizio szemüveg nélküli 3D mozi-rendszerre. A NICT szakemberei ma már arra is képesek, hogy a projektorok fénysugarát tükrök komplex elrendezésével akár egy asztalra holografikus képet vetítsenek.

A kutatók olyan nagyméretű 3D képernyőt akartak létrehozni, ami valódi ember nagyságú 3D képek megfigyelését teszi lehetővé több néző számára egyidejűleg. Problémát jelentenek azonban a 3D képen függőleges csíkokként megjelenő világosság- és színeltérések, azaz a „sávos zaj”, a 3D kép felbontásának csökkenése és a megfigyelő mozgása következtében létrejövő természetellenes képek.

NICT_508cm_3D.jpg
A kutatók a képméret növelése érdekében numerikusan analizálták a képminőséget csökkentő tényezőket. A sztereoszkópikus képminőség javítására szolgáló módszereket is numerikus kísérleti eredmények felhasználásával vizsgálták. Ezek alapján tervezték meg és hozták létre az 5 m képátlójú (4 m széles és 2,5 m magas) prototípus képernyőt és a nagy képméretű szemüveg nélküli 3D megjelenítési technológiát. A képminőség egyik fő korlátjának az objektumokat kicsit más szögből mutató úgynevezett parallaxis képek közötti „sávos zaj” bizonyult. A kutatók megállapították, hogy a zajt a parallaxis képeken belüli fényesség és a színegyensúly egységessége befolyásolja. A problémák megoldására, a vetítőegységek közötti fényerő egységességét és a színegyensúlyt teljesítmény-szabályozott LED fényforrásokkal kompenzálják. További projektorbeállító funkciók révén nagypontossággal szabályozva mindenegyes vetített kép fényerejének egységességét és színegyensúlyát, csökkenteni tudták a sávos zajt.
NICT_508cm_3D_200px.jpg
A képernyőt egy speciális diffúzor film és egy gyűjtőlencse alkotja. A képernyő megvilágítás-vezérlésének pontossága befolyásolja a felbontást és a 3D képek parallaxisának természetes mozgását. A technológia kifejlesztésében partner JVC Kenwood 64 vetítőjével több mint 50 parallaxis kép jeleníthető meg a képernyőn.

A jövőben a kutatók körülbelül 200-ra szeretnék növelni a parallaxis képek számát és bővítenék azt a területet, ahonnan az emberek egyidejűleg nézhetik a 3D képet.


Kapcsolódó linkek:

HoloVizio szemüveg nélküli 3D mozi-rendszer LG vetítőkből
Apple: szemüveg nélkül látható 3D kép több néző számára
A japánok már az igazi 3D TV-n dolgoznak
Stadion méretű közel holografikus Foci VB közvetítés 2022-ben
Szemüveg nélküli 3D kép prizmamintázatú vetítővászonról
3D megoldások a japán CEATEC 2008 kiállításon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .