Hitachi/Fujitsu: 107 centis (42 Inch) képátlójú teljes HD plazma

1. Oldal

A plazma (PDP) és az LCD képernyők versengésében az előbbiek a képméret, az utóbbiak az egységnyi felületre eső képpontok számában, vagyis a felbontás tekintetében jobbak. De ahogy egyre nagyobbak az LCD-k, úgy javul a plazmák felbontása is.
A Hitachi-Fujitsu Plasma (HFP) bejelentése, hogy sikerült olyan kis pixelméretet elérniük, mely lehetővé teszi 107 cm (42 Inch) képátlójú „teljes HD” (1920×1080 pixel) felbontású plazmapanel gyártását talán meglepő, mikor más gyártók az általuk elért legnagyobb képmérettel büszkélkednek. Pedig ez az eredmény is fontos, a hasonló felbontású LCD panelekkel szembeni versengésben.

Korábban az LG, a Panasonic, a Pioneer és a Samsung már bejelentette 127 centis (50 Inch) képátlójú teljes HD plazmáikat, de azok tömeggyártásáról még nincsenek pontos információk. A HFP viszont 2007. második negyedévében már piacra akarja vinni a fentiekbe említett panelt.

LCD TV-k már most kaphatóak teljes HD (2 megapixel) felbontásban, mégpedig 102 cm (40 Inch) és 94 cm (73 Inch) képméretben, amit a vásárlók többsége inkább megengedhet magának, mint e „képernyőóriásokat”. A HFP tehát ehhez a képmérethez közelítve valójában a nagyobb piacot célozza meg, ahol a tömeggyártás révén nagyobb profit érhető el. A lépés akár stratégiainak is tekinthető, mert a jelenleg az XGA és WXGA PDP piac 30%-át magáénak tudó HFP meg akarja tartani, vagy éppen növelni szeretné ezt a szeletet.

A HFP új, Japán déli részén Kunitomi-ban lévő gyárában már 2006. harmadik negyedévében, havi 200 ezer ilyen panelt akar gyártani, s ezt a kapacitást később 300 ezerre akarja bővíteni. A termék a Hitachi márkaneve alatt kerül majd forgalomba.

hitachi-fujitsu_1920x1080_42_in_pdp.jpg
Az új plazma panel a teles HD felbontás mellett 3000:1 kontrasztarányt és 1000 cd/m2 felületi fényességet biztosít, amit nem könnyű elérni a technológia ebben a méretben fellépő korlátai miatt. A HFP fejlesztőinek mindehhez csökkenteniük kellett a panel vízszintes bordáinak szélességét – csaknem a korábbi kétharmadára – és a szomszédos bordák közötti osztási távolságot (0,16 mm-re).

Kapcsolódó linkek:

LCD vagy plazma TV?
Plazmaképernyők 2005.: növekvő eladások és várható hiány
Éleződő harc a síkpaneles technológiák között
LCD és plazma TV-k árversenyben
LCD és plazma TV-k Összefog a Hitachi és a Panasonic a plazmaképernyő üzletben
A Fujitsu is töpreng, hogy leépíti plazmaképernyő üzletágát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .