Éleződő harc a síkpaneles technológiák között

1. Oldal

Az idei japán CEATEC-en (Korszerű Technológiák Egyesített Kiállítása) bizonyossá vált, hogy nemcsak a DVD-t felváltó optikai lemezformátumok között, de a két rivális síkpaneles technológia, a plazma és az LCD között is kezd kialakulni a csata.
Az évente megrendezésre kerülő elektronikai show-n a vásárlók kegyeiért küzdő plazma és LCD panelgyártók arról igyekeztek meggyőzni a látogatókat, hogy az általuk favorizált technológia az igazi és egyedül jövőbemutató.

A képcsöves TV-k „kimúlásával” a plazma és LCD TV-k válnak mindinkább otthonaink képmegjelenítőivé. A gyártóknak érthető módon nem mindegy mekkora szelet jut majd a tortából, s ezért Virág elvtárs szavaival élve: „a helyzet fokozódik”. Ha a két meghatározó technológia mögött álló gyártókat vesszük sorra, akkor nem olyan egyértelmű a kép. A küzdőtér plazma „sarkának” talán legerősebb képviselője a Panasonic márkanévről ismert Matsushita, de ebbe a csapatba tartozik a Pioneer és a Hitachi is. Az ellenfél LCD nehézsúlyú bajnoka a Sharp, de itt versenyez az LG/Philips és az S-LCD is. A két koreai persze szépszámmal gyárt plazmapaneleket és készülékeket is, de a Toshiba-val közösen a Matsushita és a Hitachi is gyárt LCD képernyőket.

A plazma technológiáról ismert, hogy kiváló mélységű feketeszintek és életszerű színek előállítására képes, a pixelek állapotváltási sebessége is elfogadható, bár azok utánvilágítási ideje egy kicsit nagy. A fénykibocsátó panel széles látószögből is szín és fényerőváltozás nélkül élvezhető. Legnagyobb hátrányuknak a kicsit alacsonyabb fényerőt és a viszonylag nagy energiafogyasztást szokták felemlegetni.

A Pioneer idén már kapható 6. generációs Black Crystal plazmapaneljei azonban még jobb feketéket és kontrasztot, nagyobb fényhatásfokot, s így kisebb energia-felvételt biztosítanak a sokkal hatékonyabb és kézben tarthatóbb gázkisülés révén.

50_inch_prototype_plasma.jpg
A CEATEC-en pedig a Panasonic bemutatta a világon jelenleg legkisebb, 127 cm (50-inch) képátlójú teljes HD (1920x1080p) felbontású plazmapaneljének prototípusát. Eddig jelentős technikai nehézségekbe ütközött megfelelő fényerejű és elég apró, de stabilan kisülő pixeleket előállítani. A Panasonic 127 centis 1080p-s PDP-je azonos apertúra arányt és fényerőt kínál, mint jelenlegi ugyanekkora HD modellje (TH-50PV5002593). A nagy apertúra arány és a nagysebességű pixelmeghajtás érdekében a 165 centis (65-inch) 1080p-s PDP-hez fejlesztett technológiákat használták fel, kidolgoztak egy eljárást, mellyel vékonyabb gázcellákat elválasztó bordákat és foszforréteget tudnak előállítani, s az új meghajtó áramkörök stabil fénykibocsátást tesznek lehetővé.

Hogy a jövő is tartogat még lehetőségeket a plazma technológia fejlődése szempontjából, azt az a bejelentés is igazolja miszerint a Matsushita, a Pioneer és a Hitachi olyan plazmaképernyőt fejlesztett ki, mely a jelenlegi modellekhez képest feleannyi teljesítményt fogyaszt majd. A várhatóan két-három éven belül kereskedelmi forgalomba kerülő PDP a japán kormány támogatását is élvező közös fejlesztés eredménye.

Az LCD technológia jelenleg még talán legnagyobb hátránya a gyenge feketeszint előállítás, mely nem tesz lehetővé igazán dinamikus (kontrasztos) képmegjelenítést. Egyre kevéssé, de még mindig probléma a lassú válaszidejű képpontok miatt a gyorsan mozgó képrészletek elmosódása, és a kisebb torzításoktól mentes látószög.

Ezen hibák kiküszöbölésére a vezérelt háttérvilágításra épülő Philips Clear LCD lehet az egyik megoldás. A Sharp a kiállításon bemutatott egy professzionális stúdiókba szánt úgynevezett „Mega-Contrast” Advanced Super View Premium LCD-t, melyre nem kevesebb, mint 1.000.000:1 kontrasztarányt specifikál.

A plazma és LCD technológia versengésébe azonban beleszólhat még a jövőre már késztermék SED, és az egyelőre csak prototípusként létező OLED is.

Kapcsolódó link:

LCD és plazma TV-k árversenyben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .