Kétéves az Euro1080, és a jövő évben közvetíti a labdarúgó-világbajnokságot is

1. Oldal

Az Euro1080 az első európai nagy felbontású televíziós társaság, mely 2004. január 1-én kezdte tevékenységét, 2. születésnapját a bécsi újévi koncert HDTV közvetítésével ünnepli.


HD12_Euro1080_logo.jpgA bécsi újévi koncert élő HDTV adása (2006. január 1. 11:00 óra) Európa-szerte látható lesz (Németországot kivéve) minden Euro1080 HD1 néző számára az Euro1080 HD2 csatornáján, a 23,5 fok kelet irányú Astra 1D műholdról. A koncert a „cinecast” koncepció révén 9 moziba is eljut, hasonlóan a néhány hónappal ezelőtti élő berlini Robbie Williams koncerthez.

Gabriel Fehérvári az Euro1080 vezérigazgatója így kommentálta az eseményt: „Közel két éve az Euro1080 volt a létező egyetlen HDTV csatorna Európában. Egy pár hete néhány német TV állomás is elkezdte a nagy felbontású műsorsugárzást. Mi ezt a fejlődést meleg szívvel üdvözöljük, és bízunk benne, hogy hamarosan sok más tévétársaság csatlakozik Európában a HDTV szövetséghez. 2006. a HDTV európai áttörésének éve. A FIFA 2006-os labdarúgó-világbajnokság egyike azon eseményeknek, mely fontos katalizátorként szolgálhat. Eközben stratégiai partnereink – a Pioneer, a Panasonic, a Sony és a Loewe – a HD-ready képernyők eladásának növekedését erősítik meg. Amint elegendő MPEG-2 és MPEG-4 kódolt adások vételére alkalmas műhold- és kábelvevő lesz kapható a piacon, semmi sem állíthatja meg a HDTV európai elterjedését.”

Azt is hozzátette: „Sajnálatos a tény, hogy egyes országokban bizonyos TV üzemeltetők a digitális hagyományos felbontású televíziózást támogatják most. Nemcsak egy néhány éven belül elmaradottá váló technológiát adnak el a fogyasztóknak, de az öreg technológia támogatásával a cégek maguk is rengeteg pénzt dobnak ki az ablakon. Jobban tennék, ha ezt a pénzt a HDTV megérkezésére, szervezeteik felkészítésébe ruháznák be. A fogyasztók végső választása elkerülhetetlenül a HDTV lesz.”

Ahogy már hírül adtuk a második születésnappal egyidejűleg megváltozik a sugárzásra használt műhold, s annak pozíciója is. Az Euro1080, majd később a HD1 adásának jeleit az elmúlt két évben a 19,2 fok kelet irányú Astra műhold szolgáltatta. 2006. január 1-től az Euro1080 HDTV csatornái, a HD1 és a HD2/HD5 egy új műholdpozícióból (a 23,5 fok kelet irányú Astra 1D/3A-ról) lesznek foghatóak. Ezzel egyidejűleg a sugárzás megszűnik a korábbi műholdról.

Az Euro1080 HD2 jövő évi programjában az újévi koncert mellett februártól márciusig számos komolyzenei koncert és opera szerepel.

Júniusban és júliusban pedig a HD2 a 2006-os FIFA labdarúgó-világbajnokság mind a 64 mérkőzését sugározza! Az már ismert, hogy a különböző nézőszámot befogadó vendéglátó- és rendezvényhelyeknek mennyit kell fizetniük, ha a mérkőzéseket kivetítőn kívánják láthatóvá tenni (például egy 100 főnél kisebb nézőszámú helynek, február 15-ig előjegyezve 4.000 Eurót azaz valamivel több, mint egymillió forintot).

Hogy a magyarországi háztartásoknak lehetőségük lesz-e – persze külön díj ellenében – a HD2 jóvoltából nagy felbontásban nézni a VB mérkőzéseket, és lehet-e külön-külön az egyes meccsekért fizetni, vagy csak az összeset lehet egyszerre megvenni, ahogy a vendéglátó- és rendezvényhelyeknek, s hogy mindez mennyibe kerülhet, azt még nem tudjuk, de igyekszünk kideríteni.

Kapcsolódó linkek:

Euro1080 HDTV csatornák új műholdról
Az ember, aki megvalósította álmát
Hírek az Euro1080 műholdas HDTV adásokról
Elindult a HD1 HDTV adás
Az első európai HDTV csatorna megkezdi adását
HDTV Európának

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .