IMAX Enhanced: először Ultra HD Blu-ray lemezeken

Az első IMAX Enhanced megjelölésű Ultra HD Blu-ray lemezek kínálnak először HDR10+ nagy dinamikatartományú videoformátumot.


A múlthónapban az IMAX és a DTS által bejelentett IMAX Enhanced program új minőségi szintű látvány- és hangélményt ígér, már megvannak az első ennek megfelelő minősítésű készülékek is, és decemberben már elérhetőek lesznek az első „a filmkészítő szándékainak megfelelően digitálisan átdolgozott” tartalmak is Ultra HD Blu-ray lemezeken.

Az első már előrendelhető IMAX Enhanced filmek az A Beautiful Planet és a Journey to the South Pacific. Ezek a természetfilmek tehát kiváló képet és hangot kell hogy nyújtsanak „IMAX Mode” alapbeállítást kínáló képmegjelenítőkön és AV vevőerősítőkre alapuló hangrendszereken, mint amilyenek a Sony csúcs LCD és OLED TV-i és 4K SXRD házimozi vetítői, valamint a Marantz és Denon komponensei.

A fenti UHD Blu-ray lemezek amellett, hogy objektumalapú DTS: X hangsávval rendelkeznek, elsőként kínálnak HDR10+ formátumú nagy dinamikatartományú videót, ami, a Dolby Vision alternatívájaként dinamikus metaadatokkal optimalizálja a nagy dinamikatartományú képmegjelenítést. Az IMAX Enhanced és a HDR10+ nem kötődnek egymáshoz, és a Sony eddig minősített TV-i és projektorai például nem is támogatják a formátumot.

Még mindig nem teljesen világos, hogy technikailag mi teszi az IMAX Enhanced tartalmakat különlegessé. Nem új a HDR formátumuk, mert a most megjelenő Ultra HD Blu-ray lemezeken is ugyanúgy ott a kötelezően használt HDR10 formátum, az opcionális HDR10+ mellett.

A HDR10+ formátum filmek megjelentetése mellett elkötelezett 20th Century Fox és Warner Bros. filmstúdiók még nem adtak ki ilyeneket.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .