IMAX Enhanced: először Ultra HD Blu-ray lemezeken

Az első IMAX Enhanced megjelölésű Ultra HD Blu-ray lemezek kínálnak először HDR10+ nagy dinamikatartományú videoformátumot.


A múlthónapban az IMAX és a DTS által bejelentett IMAX Enhanced program új minőségi szintű látvány- és hangélményt ígér, már megvannak az első ennek megfelelő minősítésű készülékek is, és decemberben már elérhetőek lesznek az első „a filmkészítő szándékainak megfelelően digitálisan átdolgozott” tartalmak is Ultra HD Blu-ray lemezeken.

Az első már előrendelhető IMAX Enhanced filmek az A Beautiful Planet és a Journey to the South Pacific. Ezek a természetfilmek tehát kiváló képet és hangot kell hogy nyújtsanak „IMAX Mode” alapbeállítást kínáló képmegjelenítőkön és AV vevőerősítőkre alapuló hangrendszereken, mint amilyenek a Sony csúcs LCD és OLED TV-i és 4K SXRD házimozi vetítői, valamint a Marantz és Denon komponensei.

A fenti UHD Blu-ray lemezek amellett, hogy objektumalapú DTS: X hangsávval rendelkeznek, elsőként kínálnak HDR10+ formátumú nagy dinamikatartományú videót, ami, a Dolby Vision alternatívájaként dinamikus metaadatokkal optimalizálja a nagy dinamikatartományú képmegjelenítést. Az IMAX Enhanced és a HDR10+ nem kötődnek egymáshoz, és a Sony eddig minősített TV-i és projektorai például nem is támogatják a formátumot.

Még mindig nem teljesen világos, hogy technikailag mi teszi az IMAX Enhanced tartalmakat különlegessé. Nem új a HDR formátumuk, mert a most megjelenő Ultra HD Blu-ray lemezeken is ugyanúgy ott a kötelezően használt HDR10 formátum, az opcionális HDR10+ mellett.

A HDR10+ formátum filmek megjelentetése mellett elkötelezett 20th Century Fox és Warner Bros. filmstúdiók még nem adtak ki ilyeneket.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .