Xbox One: az októberi frissítéssel itt a Dolby Visoin támogatás

A szeptemberi tesztelés után a Microsoft közzétette az Xbox One frissítést, ami Dolby Vision támogatást nyújt egyelőre streaming alkalmazásokhoz, de nem minden TV-vel kompatibilis.


A korábbi bejelentésnek megfelelően és a szeptemberi még zártkörű megjelenést követően az októberi rendszerfrissítéssel már az Xbox One S és Xbox One X lettek az első játékkonzolok, amelyek támogatják a prémium Dolby Vision HDR formátumot. Jelenleg még csak a Netflix megfelelő tartalmaira igaz ez, de rövidesen más streaming alkalmazásokhoz is megnyílik a lehetőség.

Úgy tűnik azonban, hogy a Microsoft szeretné kiterjeszteni a támogatást a játékokra is, ezért „játékkonzolokra szabott implementáció” kifejlesztésén dolgozik a Dolby-val.

A cég bejelentés szerint: „A Dolby Vision technológiát elsőként alkalmazó játékkonzolként a Dolby a Microsofttal együttműködve játékkonzolokra szabott implementációt fejlesztett ki. Ez az Xbox teljesítményét kihasználva dolgozza fel és alakítja képpé a Dolby Vision tartalmat mielőtt a TV-re küldené. Azzal, hogy jórészt az Xbox végzi a feldolgozást, olyan keretet hoz létre, mely optimális Dolby Vision élményt nyújt felhasználóink számára.”

Ez az új, Xbox implementációhoz használt úgynevezett „kis késleltetésű Dolby Vision profil” azonban nem minden Dolby Vision TV-vel kompatibilis. A Microsoft szerint ennek az az oka, a Dolby Vision képes TV-k megjelenésekor a játékkonzolok még nem voltak részei a HDR ökoszisztémának, azóta viszont néhány tévégyártó már dolgozik a játékkonzolokon működő Dolby Vision támogatás implementálásán. A Dolby pedig „együttműködik a készülékgyártókkal a jelenleg piacon lévő TV-k frissítésén”. A Dolby által fenntartott lista tartalmazza, mely TV-k támogatják ezt a profilt. Az LG 2016-os OLED TV-i például nincsenek rajta.

Nem ez az első eset, hogy a Dolby Vision rendszerrel inkompatibilitási problémák vannak. A Sony TV-knél alkalmazott Dolby Vision profillal sok lejátszókészülék nem kompatibilis, de közülük néhányat már frissítettek.

Az Xbox One októberi frissítése Amazon Alexa kompatibilitással is kiegészíti a konzolt, ami egyelőre szintén csak a Netflixre korlátozódik, de idővel kibővül, a Microsoft ígérte szerint.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .