IMAX Enhanced: indul az IMAX és a DTS otthoni szórakozást jobbító programja

Az „IMAX Enhanced” minősítési- és licencprogram célja, hogy csúcs szórakoztatóelektronikai termékeket az IMAX által átdolgozott 4K HDR tartalmakkal és a DTS audiotechnológiáival kombinálva új minőségi szintű látvány- és hangélményt kínáljanak a fogyasztóknak.


Mióta az IMAX már privát filmszínházakat is épít egyre nyilvánvalóbb, hogy a cég szaktudását igyekszik az otthoni szórakoztatási szegmensben is hasznosítani, és most a DTS márkáról ismert Xperi Corporation-el együttműködve létrehoznak egy olyan minősítési- és licencprogramot, ami „az otthoni szórakoztatásban a minőség új szintjét” nyújtja.

Richard L. Gelfond az IMAX vezérigazgatója nyilatkozata szerint: „Miközben az IMAX filmszínházi tapasztalata továbbra is az aranystandard, a sikerfilmek bemutatásában, ma elindítunk egy izgalmas új programot, mely az IMAX és a DTS technológiáinak és szaktudásának összetevőit alkalmazza, hogy a fogyasztóknak a minőség eddig otthon sosem tapasztalt szintjét nyújtsa.”

Az első partnerek között ott a Sony Electronics, a Sony Pictures, a Paramount Pictures valamint a Denon és Marantz márkákat birtokló Sound United. A készülékgyártók termékeikben egy „IMAX Mode” alapbeállítást fognak megvalósítani, ami egy „a filmkészítő szándékainak megfelelően digitálisan átdolgozott tartalom otthoni lejátszására tökéletesen optimalizált” üzemmód lesz.

Az IMAX Enhanced program kiterjed majd „csúcsminőségű 4K HDR televíziókra, A/V vevőerősítőkre, hangrendszerekre és más házimozi berendezésekre”. Digitálisan átdolgozott tartalmak is lesznek hollywoodi stúdióktól, valamint IMAX dokumentumfilmek. Úgy tűnik, hogy a tartalmak streaming és Ultra HD Blu-ray formátumban is elérhetőek lesznek, de ez még nem teljesen tisztázott.

A kezdeményezés ugyanakkor egyfajta egységfrontnak tűnik az ellen a Dolby ellen, mely a Dolby Vision és a Dolby Atmos technológiákkal ott van a mozikban és az otthoni szórakoztatásban egyaránt. A Dolby Cinema mozik közvetlen versenytársaik a prémium élményt kínáló IMAX vetítőtermeknek, a DTS pedig igyekszik lépést tartani a Dolby Atmos piaci elfogadottságával. A két cég tehát így egy oldalon áll a nagy versenytárssal szemben.

Az IMAX Enhanced szórakoztatóelektronikai készülékeknek meg kell felelniük „az IMAX és DTS mérnökeiből valamint Hollywood vezető technikai szakembereiből álló minősítési bizottság által előírt legmagasabb audió és videó műszaki szabványoknak”. A minősítési követelményeket még nem tették közzé.

A hangot illetően a DTS azt is hozzátette, hogy „hollywoodi hangkeverő szakemberekkel együttműködve az otthoni hangberendezésekbe integrált DTS: X codec technológia egy speciális változatát fogják használni, hogy az IMAX márkához méltó hangélményt nyújtsanak”.

A program kezdeményezői 4K és nagy dinamikatartományú (HDR) tartalomról szólnak, de nem említenek meg semmilyen eddig ismert HDR szabványt. Nem tudni, hogy teljesen új HDR formátumot terveznek használni vagy egy meglévőt. Azt azonban állítják, hogy a tartalom „csökkentett zajú és szemcsézettségű lesz a filmkészítők útmutatása szerint, hogy a tartalom a legoptimálisabb legyen egy sokkal magasabb minőségű, nagyobb fényességű 4K HDR képernyő számára”. A cég azt is hozzátette, hogy bizonyos IMAX Enhanced filmek „kiterjesztett képarányt tartalmaznak a film otthoni kiadásához, hogy nagyobb képet mutassanak a fogyasztóknak TV-jükön”.

Az IMAX tartalmak persze kompatibilisek lesznek más nem IMAX Enhanced minősítésű 4K HDR TV-kkel is, de a cég szerint azokon persze nem lesz ugyanolyan magas szintű az élmény.

Az IMAXenhanced.com weboldalon további információk olvashatóak.

Jelenleg még nem világos, hogy a IMAX Enhanced program a THX minősítési programjaihoz hasonlóan plusz költséggel jár-e készülékgyártóknak, nyújt-e a fogyasztók számára valós előnyöket, vagy inkább csak az IMAX és a DTS marketingerősítését szolgálja. A kezdeményezés őszi indulását követően többet fogunk tudni.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .