Intel: médiaprocesszor internetes szórakoztatóelektronikai termékekhez

1. Oldal

Az Intel Media Processor CE 3100 olyan élenjáró szórakoztatóelektronikai képességeket kombinál, mint a nagyfelbontású videók lejátszásának, a sokcsatonás házi-mozi hang megszólaltatásának és a korszerű 3D grafikák megjelenítésének támogatása.
Az Intel „System on Chip” (SoC) célprocesszor családjának első tagja a CE 3100-as médiaprocesszor a gyártó Intel Architecture (IA) alapjaira épül, és olyan internethez csatlakozó szórakoztatóelektronikai termékekhez fejlesztettek ki, mint optikai médialejátszók, hálózaton összekapcsolódó eszközök, korszerű kábeles/IPTV set top box-ok és digitális TV készülékek.

Intel_Media_Processor_CE_3100.jpg
A korábban „Canmore” kódnéven emlegetett CE 3100-as médiaprocesszor egy magas fokon integrált megoldás, mely a nagyteljesítményű IA processzormagot a legkorszerűbb video bitfolyamok dekódolásával és jelfeldolgozó hardverrel párosítja.

A chip része egy 3 csatornás (független 32 bites) 800 MHz-es DDR2 memóriavezérlő, egy dedikált kettős audioprocesszor (7.1 csatornás Tensilica), egy igényes felhasználói kezelőfelület és elektronikus műsorkalauz (EPG) megvalósítását biztosító nagyteljesítményű 3D grafikus motor (GMA500), valamint többféle periféria – köztük USB 2.0, PCI Express és Serial ATA II – támogatása is.

Az Intel Media Processor CE 3100 az Intel Media Play Technology révén képes arra, hogy más-más céllal használja a processzor hardveres illetve szoftveres dekódoló funkcióit. Mikor digitális TV adás vagy optikai médialejátszók tartalmát nézzük az Intel Media Play Technology szoftver a szabvány MPEG-2, H.264 (MPEG-4) vagy VC-1 formátumban kódolt videót a chipen lévő hardveres dekódolóhoz küldi. Internetes tartalmak esetén viszont a szoftver automatikusan irányítja az alkalmazható (például Flash, DixV és más) videót és audiót az AI core processzoron futó szoftveres dekódoláshoz.

Mivel az internet mindenhol kezd jelen lenni, a több videó- és audióformátum dekódolásának lehetősége sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít az iparág számára a szabványok és technológiák befogadására, a fogyasztóknak pedig még több néznivalót kínál.

Az Intel Media Processor CE 3100 chipek várhatóan már a jövő hónapban szállíthatóak, és az érdeklődő szórakoztatóelektronikai gyártók között ott a Samsung Electronics és a Toshiba.

Gigabyte_Media_Processor_CE_3100.jpg
A héten az IDF kiállításon már működésközben volt látható a Gigabyte Media Processor CE 3100 set top box-a, mely az első készülék, amibe a chipet beépítették. Az Intel és a Yahoo! Inc. itt egy Widget Channel elnevezésű televíziós alkalmazás előképét mutatta be, mely az említett set top box-ot használva azt demonstrálta miként lehet a webes tartalmakat új és felhasználóbarát módon élvezni TV nézés közben.

Kapcsolódó linkek:

Újabb kezdeményezések az internetes nagyfelbontású műsortovábbításban
IBM: új optikai chipkészlet gyors letöltéshez
Bill Gates szerint öt éven belül az internet forradalmasítja a TV-t
A jövő szórakoztatóelektronikai platformjai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .