Újabb kezdeményezések az internetes nagyfelbontású műsortovábbításban

1. Oldal

A nagyfelbontású lemezformátumok állóháborúja várhatóan még jó ideig nem dől el, s eközben az internetes nagyfelbontású műsortovábbítás mind a technológiát, mind az üzleti lehetőségeket tekintve fejlődik.
Miután egy őszinte pillanatában már maga Howard Stringer a Sony elnök-vezérigazgatója is elismerte, hogy a Blu-ray Disc és HD DVD formátumok háborúja „holtpontra jutott”, az internetes filmletöltő szolgáltatást nyújtó Vudu bejelentette, hogy Universal, Paramount és Lionsgate stúdióktól származó nagyfelbontású filmeket is elérhetővé tesz IP set-top box-án keresztül.

Egyre biztosabbnak tűnik tehát, hogy egyik versengő optikai lemezformátum sem lesz képes a másik fölé kerekedni – sőt huzamosabb együttélésük valószínűsíthető -, és elfogadottságuk a fogyasztók körében nem lesz olyan gyors és sikeres, mint a tíz éve bevezetett DVD esetében volt. Eközben ahogy a technológiai szolgáltatók kezdik összerakni a szükséges infrastruktúra darabjait, a nagyfelbontású videó mindinkább utat talál magának az interneten.

Még októberben indította el a tartalomelosztó hálózati szolgáltató (CDN) Akamai Technologies The HDWeb tesztportálját, melyen a BBC, a CBS, a Gannett, az MTV Networks, az NBA és mások nagyfelbontású tartalmai közül lehet ízelítőként megtekinteni néhány rövid műsorrészletet. A cég sajtóanyaga szerint céljuk az, hogy a szélessávú (min. 7.5 Mbit/sec) internettel rendelkező fogyasztó számára kiváló online HD élményt nyújtsanak, és felhívják a tartalomszolgáltatók figyelmét, merre is halad az iparág.

HD_web.jpg
Nem sokkal korábban egy másik CDN szolgáltató, a Limelight Networks jelentette be új interneten keresztül nyújtott nagyfelbontású médiaszolgáltatását a LimelightHD-t.

Még november elején az Intel mutatott be egy új mikroprocesszor családot, mely a gyártó elmondása szerint felgyorsítja majd az interneten keresztüli HD videó elérhetőségét. Az új „Penrin” névre keresztelt chipek 16 elkülönült processzort tartalmaznak és a legkorszerűbb 45 nanométeres technológián alapszanak. Túl azon, hogy sokkal több – akár 820 millió – tranzisztor alkothatja a chipet, az Intel bejelentése szerint olyan utasításkészlettel is ellátják, mely a videojel jobb tömörítését célozza. Az új chip tehát lehetővé teszi majd olyan új szervergeneráció kifejlesztését, mely a jelenleginél nagyobb tömörítési arányú videojelek kezelésére lesz képes. Vagyis az új „Penrin” mikroprocesszor család várhatóan jelentős hatást gyakorol majd az internetes nagyfelbontású videojel továbbításra.

Jelenleg persze az internetes nagyfelbontású video előtt még hosszú út áll, mielőtt valóban versenytársa lehetne az optikai lemezeknek. A sávszélesség még mindig jelentős korlátot jelent. A szabvány felbontású műsorokhoz képest a tipikus HD tartalmak háromszor-ötször több bit továbbítását teszik szükségessé, és a nagyméretű fájlok mozgatása sokkal többe is kerül, mint a kisebbeké. Ráadásul a HD emeli a fogyasztók elvárásait is, akik sokkal kevésbé tolerálják a képminőséget befolyásoló hibákat, mint a hálózat késleltetése és az esetlegesen elvesző adatcsomagok.

Az elkövetkező egy-két éven belül még nem várható, hogy a nagyfelbontású tartalmak jelentős tényezőt képviselnek majd az interneten keresztül továbbított videón belül, de a tartalomtovábbítók és a tartalmakat előállító partnereik már most szeretnének biztosak lenni abban, hogy a műsorokat továbbító infrastruktúra kész és a helyén van, mire a nagyobb sávszélesség az internetezők széles köre számára is elérhetővé válik.

Jelenleg egyedül a Microsoft Xbox Live szolgáltatás tekinthető jelentős webes HD videoforrásnak, de mások megjelenése is várható, és minél tovább tart a Blu-ray disc és HD DVD közti háború, annál több időt és teret nyer az optikai lemezekkel szembe az internetes műsortovábbítás.

Kapcsolódó link:

A BitTorrent tiszteletreméltó technológiává válik?
Még bő tíz év, mire általánossá válik a filmletöltés
IBM: új optikai chipkészlet gyors letöltéshez
Microsoft: indul a HDTV és HD filmletöltés az Xbox 360 tulajdonosok számára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .