Genelec: jön eddigi legkisebb aktív hangsugárzó-rendszerük a 6010A és 5040A

1. Oldal

Az új Genelec 6010A sokoldalú, kompakt aktív hangsugárzó és a hozzá tervezett 5040A mélysugárzó tökéletes megoldás lehet egy kisebb, 1,5-2 méteres hallgatási távolságú surround hangrendszer kialakításához.

Az aktív lehallgató stúdiómonitorairól ismert Genelec új, legkisebb hangsugárzóját, a 6010A-t elsősorban számítógépes hangrendszerekhez vagy más közeltéri lehallgatási célokra terezték. Akár MP3 lejátszó is megszólaltatható vele, de a profi hangmérnökök kis méretük és robusztus felépítésük miatt valószínűleg hordozható hangrendszerekben használják majd.

Genelec_6010A_303px.jpg
A 6010A kis mérete ellenére a gyártótól elvárt módon kimagaslóan pontos hangvisszaadást ígér. Ez az aktív konstrukciónak is köszönhető, mivel nagyobb testvéreihez hasonlóan ez a modell is tartalmazza a dinamikus hangszórókat, a hozzájuk tökéletesen illeszkedő teljesítményerősítőket, az aktív keresztváltó szűrőt és a védelmi áramkört is. Ráadásul a Genelec kutató-fejlesztő csapatának minden más korszerű innovációját és nem mindennapi tervezési tudását is beleépítették a 6010A-ba. Az MDE fröccsöntött alumíniumház, és a DCW technológiák mellé gondosan illeszkedő erősítőket és elektronikát, valamint a legújabb hangszórókat társították.

A hangsugárzó 19 mm-es nagyfrekvenciás dóm és 76 mm-es közép-mély meghajtókkal rendelkezik. A mélyfrekvenciás átvitel egészen 73 Hz-ig (-3dB) terjed, kivételesen alacsony torzítás mellett, ami az egyedien új reflexnyílás kialakításnak köszönhető. A mély- és nagyfrekvenciás hangszórókat meghajtó gyors és kistorzítású erősítők egyaránt 12 wattosak. Egy pár 6010A zeneanyaggal elérhető maximális hangnyomása 1 méteren 102 dB.

A 6010A csatlakoztatása egyszerű, mert a hálózati tápláláson kívül csak egy vonali szintű RCA bemenetet kell összekötni az előerősítővel, számítógépes hangkártyával, vagy az MP3 lejátszóval. Az aktív keresztváltó „Desktop Control” és „Bass Tilt” kapcsolóival a 6010A tökéletesen illeszthető bármely alkalmazáshoz.

A Genelec a kis aktív hangsugárzó mellé megalkotta legkompaktabb aktív mélysugárzóját is, az 5040A-t, melyet öt 6010A vagy egy pár 6020A2818 kiegészítőjének szán. A csupán 251 mm magas és 305 mm átmérőjű 5040A 35Hz-ig terjeszti ki a basszustartományt.

Genelec_5040A_583px.jpg
Mágnesesen árnyékolt, 165 mm-es, padlóra sugárzó mélyhangszórót szerelnek az 5040A fröccsöntött alumínium alaplemezére, s ez a 40 Wattos erősítő és az 5.1 csatornás keresztváltó szűrő háza is. Az 5040A akár 96 dB hangnyomás előállítására is képes. A keresztváltó hat RCA (L, C, R, Ls, Rs és LFE) bemenettel, és öt, a 85Hz feletti hangokat áteresztő RCA kimenettel rendelkezik a 6010A-k felé. (Az LFE csatorna akár 120Hz-ig képes a mélyhangokat reprodukálni.) Egy 3,5mm-es sztereo jack bemeneti aljzat is van a mélysugárzó fenekén a hordozható zenelejátszó vagy számítógép jelének fogadására. A teljes hangrendszer hangerőszintje szabályozható az 5040A-hoz mellékelt vezetékes távszabályzóval.

A bemeneti érzékenységgel és a 90 fokos pontossággal állítható keresztváltási fázissal tökéletes összhangba hozható a subwoofer és a fő hangsugárzók által keltett hang. A basszus levágás (roll-off) mértékével és a bemeneti érzékenységgel a mélysugárzó a különböző akusztikai környezeti körülményekhez és pozíciókhoz állítható be.

Mint minden Genelec hangsugárzó a 6010A is kiváló lesugárzási karakterisztikával és pontos hangtér leképzéssel rendelkezik, így az 5040A mélysugárzóval kiegészítve tökéletes surround hangrendszer állítható össze belőlük. Egy ilyen hangrendszer hallgatási távolsága optimálisan kb. 1,5 méter, de maximum 2 méter, ami azt jelenti, hogy egy kb. 2 méterről nézett 117-127 centis LCD vagy plazma TV mellé még pont megfelel.

A Genelec 6010A várhatóan bruttó ára 65.000 Ft/darab lesz, az 5040A pedig nagyjából 130.000 Ft-ba kerül majd.

Kapcsolódó link:

Genelec: a szakma és a szaksajtó által elismert hangsugárzók
Genelec: új mennyezetbe, falba és falra installálható aktív hangsugárzók
Genelec: új hangsugárzók a legkisebbtől a legnagyobbig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .