Kérdéses a Panasonic TV-k Firefox OS platformjának sorsa

1. Oldal

A 2015-ös Panasonic okos TV-k mindegyikében már Firefox OS működött alkalmazásokkal biztosítva elérést Netflix, YouTube és egyéb tartalomszolgáltatásokhoz, de a Mozilla leállt minden Firefox OS fejlesztéssel, a TV-hez valóval is.


Hogy a Panasonic által 2015-ben bevezetett Firefox OS alapú Smart TV platform zsákutca már a Panasonic DX900 bemutatkozásakor sejthető volt. Nem azért, mert az rossz volna – éppen ellenkezőleg, nagyon is felhasználóbarát -, hanem azért, mert gyakorlatilag nincs támogatása a fejlesztői közösségben. Napjaink operációs rendszereinek felemelkedése vagy eltűnése ugyanis a fejlesztők támogatásán múlik.

Panasonic_Firefox-OS_platform2.jpg
Immár hivatalosan is halott a Firefox OS. Legalábbis ez derül ki a Mozilla blogbejegyzéséből, mely szerint: „2016 tavaszán és nyarán a (csatlakoztatott eszközökre utaló elnevezésű) Connected Devices csapat mélyebbre ásott a Firefox OS lehetőségei kapcsán. Arra a következtetésre jutottak, hogy a Firefox OS TV a kereskedelmi partnerünk által futtatott projekt, és nem a Mozilla által vezetett projekt.”

A Firefox OS-t a hasonló nevű böngészőjéről ismert Mozilla fejlesztette ki. A munka 2012-ben kezdődött és a cégnek nagyszabású tervei voltak a webes böngésző magjára alapuló operációs rendszerrel a mobil készülékek terén. Ezeket a terveket 2015 végén adták fel, de a Mozilla mindenkit biztosított, hogy TV-khez folytatja a Firefox OS fejlesztését. Most fél év elteltével a cég ebből is kiszáll és a kódot nyílt forráskóddá teszi.

A Firefox OS platformot egyedüliként használó Panasonic múlt hónap elején még tervezte az operációs rendszer 2.6-os verziójának megjelentetését, és a Mozilla megerősítette, hogy ez a verzió lesz az utolsó. A két legfontosabb új funkció a „Web Apps” és a „send to TV” azonban elveszti fontosságát, mert egyik sem működhet fejlesztői támogatás nélkül.

A Panasonic közleményben tudatta, hogy továbbra is marad a platformnál: „Annak érdekében, hogy a legjobb Smart TV élményt nyújtsuk a fogyasztóink számára a Panasonic az elmúlt néhány évben saját technológiáját nyílt forrású technológiával ötvözte. Ezért 2015-től TV-inkben Firefox OS-t szállítottunk annak érdekében, hogy felhasználóinknak egyszerűbb, könnyen használható felhasználói felület adjunk.

Arra törekszünk, hogy továbbra is erre platformra építsünk integrálva az általunk kifejlesztett eszközöket köztük a Firefox OS-t és fejlődő nyílt forráskódú technológiákat adaptálva. Ezzel fejlesztünk kiváló következő generációs Panasonic Smart TV-t.

Nincs változás azon vásárlók számára, akik már Firefox-al meghajtott Panasonic Smart TVvel rendelkeznek, s akik továbbra is élvezhetik a nagyszerű Smart TV élményt”.

A megnyugtatást szolgáló közlemény azt jelenti, hogy a Panasonic feltehetően házon belül fejleszti majd tovább okos TV-i platformját, pedig korábban ez nem vált be.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: a 2016-os 4K Ultra HD TV-k jellemzői
Panasonic DX900: új csúcs LCD TV UHD Premium minősítéssel
Panasoni: 4K Ultra HD OLED TV szeptembertől a kínálatban?
Panasonic: jön a Firefox OS alapú Smart TV platform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .