Panasonic: jön a Firefox OS alapú Smart TV platform

1. Oldal

A Panasonic tegnap Frankfurtban mutatta be 2015-ös LED LCD TV kínálatát, és a felső- és középkategóriás modellekben az eddigi Smart VIERA-t felváltó, tökéletesebb felhasználói élményt kínáló új Firefox OS alapú Smart TV platformot.


Ahogy a Samsung Tizen, az LG webOS 2.0, a Sony, Sharp és Philips Android TV operációs rendszerekkel, úgy a Panasonic Firefox OS-re alapozva újítja meg Smart TV platformját, amit „my Home Screen 2.0”-nak titulál. Az új interaktív felhasználói kezelőfelület a keresett tartalmak gyors és könnyű megtalálását ígéri.

Panasonic_Firefox-OS_platform.jpg
A felhasználó a teljesen személyre szabott nyitóképernyőjének kör alakú felületein navigálva érheti el célját. Három ilyen felület alapból része a platformnak:

Live TV (Élő TV) – innen indulva nézhetőek az élő műsorok, és a gyors elérhetőség érdekében itt sorakoztathatóak fel a leggyakrabban nézett csatornák.

Apps (Alkalmazások) – erről a platformfelületről érhetőek el a rendelkezésre álló TV alkalmazások, az online videó kölcsönzőktől vagy más tartalomszolgáltatásoktól a játékokig. Még nem tudni, hogy milyen alkalmazásokat támogat az új Firefox OS alapú Smart TV platform, de a Panasonic bízik benne, hogy a nyílt webes szabványokon alapuló operációs rendszer lehetővé teszi majd, hogy a korábbinál több és jobb alkalmazást kínálhasson.

Devices (Eszközök) -itt jelennek meg a TV-hez kábellel vagy WiFi-n kapcsolódó eszközök, gyors elérést biztosítva az olyan külső forráskészülékekhez, mint egy táblagép, okostelefon, számítógép, Blu-ray lejátszó, SD kártya vagy USB tároló.

A „my Home Screen 2.0” egy új keresőeszközt is kínál, ami segít tartalmakat megtalálni és elérni az összes rendelkezésre álló forráslehetőségen, így az internetes tartalomszolgáltatásokon, weboldalakon és a TV-hez csatlakoztatott külső eszközökön. A keresett tartalom megtalálásával a felhasználó a „gombostű” funkcióval menüjére tűzheti kedvenc tévécsatornáit, alkalmazásait, weboldalait és csatlakoztatott eszközeit, hogy azokat később gyorsan elérhesse.

Az új felhasználói interfész egy „Info Frame” információs képet is kínál, amin egy képernyőn teszi áttekinthetővé a helyi időjárást, az ajánlott tévéműsorokat, a TV listákat és a kedvenc weboldalakat.

Panasonic_Firefox-OS_platform2.jpg
A Panasonic kiemeli a TV-t kimondott parancsokkal vezérlő „Voice Assistance” funkciót, a DLNA tartalomelérést, az USB-s médialejátszást és a videók, fotók és más tartalmak okostelefonról, táblagépről, számítógépről a TV képernyőjére történő „Swipe and Share” lehetőséget. Ez utóbbi Firefox böngészőn illetve egy egyelőre nem ismert kompatibilis alkalmazáson keresztül lehetséges, ha az említett eszközök és a TV egy Wi-Fi hálózatra kapcsolódnak.

A Panasonic a Firefox OS-el tervezi belépését a „Smart Home” piacra. Ezek az új TV-k lehetnének a központok, amikhez az okos otthon más készülékei, eszközei csatlakoznának. A hosszú távú stratégiai elképzelés részeként a Panasonic azt mondja, hogy bizonyos funkcióik, mint az alkalmazásoktól és a jövőben a kompatibilis csatlakoztatott készülékektől származó képernyőn megjelenő visszajelzések már 2015-ben elérhetőek lesznek.

A Firefox OS alapú Smart TV platform és a „my Homescreen 2.0” a CR850, CR730, CX800, CX750, CX700, CX680 szériájú készülékeken működik majd, de a korábbi TV-k nem frissíthetőek Firefox OS-el.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic: bemutatták a 2015-ös Blu-ray lejátszókat
A Panasonic is kivonul egyes TV piacokról?
Panasonic: kész a prototípus 4K Blu-ray lejátszó
Panasonic AX900: 4K LCD csúcs TV-k OLED árban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .