Panasonic DX900: új csúcs LCD TV UHD Premium minősítéssel

1. Oldal

A Panasonic a CES 2016 alkalmával mutatta be új DX900 szériájú csúcskategóriás LCD TV-it, melyek a márka első ULTRA HD PREMIUM minősítésű TV készülékei.


Az új Panasonic DX900 a márka első LCD TV-i, melyek megfelelnek az UHD Alliance által előírt ULTRA HD PREMIUM specifikáció felbontásra, nagy dinamikatartományra, színmegjelenítésre és egyebekre vonatkozó követelményeinek.

Panasonic_DX900.jpg
A Panasonic szerint a DX900 az LCD képminőségét „ezelőtt sosem volt helyekre” helyezi. Ez az első TV, ami egy új „méhsejt” szerkezetet alkalmaz helyi fényszabályzású LED háttérvilágító rendszerként. Ezzel a DX900 „több száz egyedileg vezérelt világító zóna” fénysűrűségét szabályozhatja, amelyek egymástól „szigorúan izoláltak”. Ez teszi a DX900 TV-ket képessé a nagy dinamikatartományú (HDR) képek reprodukálására. A cég azt állítja, hogy ezzel kiküszöbölhető a kép fényes objektumai körüli fényglória, ami általában a helyi fényszabályzású LCD TV-k jellemzője. A DX900 TV-k akár 1.000 nit (cd/m²) csúcsfényességet képesek elérni állítólag „a képernyő sokkal nagyobb részén, mint más HDR képernyők”, és színskálája is szélesebb bár azt egyelőre nem adták meg, hogy mekkora.

Az új Ultra HD TV-t a Panasonic Hollywood Labs (PHL) „finom-hangolta”, biztosítva, hogy azok HDR teljesítménye megfeleljen a filmkészítők eredeti elképzeléseinek. A Panasonic szerint, a DX900 „a szó szoros értelmében a HDR-hez épült”.

A cég szerint azonban nemcsak a HDR tartalmak képe lenyűgöző az új csúcs LCD TV-n. A Panasonic kifejlesztett egy új, a nem HDR képet is hűen visszaadó „Hollywood Cinema eXperience plus (HCX +)” elnevezésű képfeldolgozást, színekkel, amelyek annyira „pontosak, hogy a képek ilyesfajta hűsége határán van a korábban csak rendkívül drága profi stúdiómonitor képernyőkön elérhetővel”. Ehhez egy a hagyományos TV-nél 40-szer több, 8.000 referenciapontos 3D keresőtáblát (LUT) használnak.

A DX900 az ULTRA HD PREMIUM mellett a THX 4K minősítését is megkapta.

A DX900 nemcsak az olyan forráskészülékekhez csatlakozva juthat 4K és HDR tartalmakhoz, mint a Panasonic első UHD Blu-ray lejátszója, a DMP-UB900, de online streaming szolgáltatások alkalmazásai révén is.

A múlt évi TV-khez hasonlóan a DX900 modellek is a Mozilla Firefox OS alapú Smart TV platformot használják. A kezdőoldalon továbbra is három helyből telepített indulófelületről érhetőek el az élő TV (Live TV) műsorok, az alkalmazások (Apps) és a különböző csatlakoztatott eszközök (Devices), de bármilyen alkalmazás vagy tartalom közvetlen linkje is feltehető ide. A jelenlegi alkalmazások között ott a Netflix és az Amazon, melyekről természetesen támogatott a HDR tartalmak bitfolyamainak fogadása is.

Az idén frissülő Firefox OS 2.0 újdonsága a „Web Apps” funkció, amivel alkalmazások futtathatóak a nyílt webes ökoszisztémában (a Mozilla több, egyelőre meg nem nevezett partner csatlakozásáról beszél). A másik újdonság a „send to TV”, amivel Android eszköz Firefox böngészőjén megnyitott webes tartalom küldhető át a TV-re vezeték nélkül. A frissítés valamikor a későbbiekben lesz elérhető 2016-ban.

A DX900 hangrendszere a gyártó szerint erőteljes hangot produkál a vékony kialakítás ellenére. A basszusok erősítésére a TV mélyhangszórójával szinkronban rezonáló „négy passzív sugárzó” szolgál.

A Panasonic DX900 TV-k márciustól lesznek kaphatóak 147 és 165 centis (58 és 65 inch) képernyőmérettel.

Kapcsolódó linkek:

Panasonic DMP-UB900: a márka első Ultra HD Blu-ray lejátszója
Közzétették az ULTRA HD PREMIUM specifikációt és logót
Panasonic TX-65CZ950: az új 4K Ultra HD HDR OLED TV
Panasonic: a 2015-ös 4K Ultra HD TV-k jellemzői

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .